Overarbejde er blevet dagligdag

Trods kortere arbejdstid og længere ferie arbejder vi mindst lige så meget som for 20 år siden. Det bekræfter, at overarbejde er blevet dagligdag, siger formanden for 3F's Industrigruppe.

Selvom arbejdstiden på papiret blev forkortet fra 39 til 37 timer i 
perioden 1987 til 2001, steg den reelle arbejdstid.Selvom arbejdstiden på papiret blev forkortet fra 39 til 37 timer i perioden 1987 til 2001, steg den reelle arbejdstid.

En dansk lønmodtager arbejder i gennemsnit mere end for ti år siden. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Samlet steg antallet af præsterede arbejdstimer fra 1995 til 2005 med 11 procent. Beskæftigelsen steg også, men "kun" med knap otte procent, hvis man renser tallene for personer på orlov.

Netto viser regnestykket altså, at den enkelte arbejder længere. Men egentlig burde arbejdstiden være faldet, fordi stort set alle lønmodtagere siden har fået ret til en ekstra ferieuge i form af de fem feriefridage, der via overenskomsterne blev indført i 2001.

Det kan bare ikke ses i statistikken. Og det bekræfter en tidligere undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, som har sammenlignet danskernes tidsforbrug i 1987 og 2001. Selvom arbejdstiden på papiret blev forkortet fra 39 til 37 timer i den periode, steg den reelle arbejdstid.

- Det bekræfter den formodning, vi hele tiden har haft. At overarbejde i dag mere er reglen end undtagelsen, siger Børge Frederiksen, der er formand for 3F's Industrigruppe.

Over 39 timer

For nylig foreslog formanden for Dansk Industri, Henning Dyremose, at man skulle hæve den ugentlige arbejdstid fra 37 til 39 timer. Formålet skulle være at afhjælpe de nuværende problemer med at skaffe arbejdskraft, men det lyder lidt hult, mener Børge Frederiksen.

- Reelt er arbejdstiden i industrien vel over 39 timer i gennemsnit. Så jeg tror alene, det handler om at slippe for at betale overarbejdstillæg i de to ekstra timer, siger Børge Frederiksen.

Se grafik om arbejdstid

Se grafik om arbejdstid