Brud på arbejdstidsregler koster dyrt
For første gang har retten sat beløb på, hvad det koster at overtræde EU's arbejdstidsdirektiv. Landmand må op med 30.000 kroner. Dommen får betydning for andre overarbejdssager.
30.000 kroner skal Arne og Susanne Nielsen, Ilskov Kartoffelcentral, Sunds i Midtjylland, betale i godtgørelse, fordi de tegnede en kontrakt med landbrugselev Casper Hosbond Sørensen med 50 ugentlige arbejdstimer. Det er i strid med Arbejdstidsdirektivet. Retten i Herning har nu sat beløb på, hvad det koster en arbejdsgiver ikke at overholde EU's arbejdstidsdirektiv. Det er første gang nogensinde, at der er sat beløb på, og afgørelsen får betydning for fremtidige sager om overarbejde.
30.000 kroner skal Arne og Susanne Nielsen, Ilskov Kartoffelcentral, Sunds i Midtjylland, betale i godtgørelse, fordi de tegnede en kontrakt med landbrugselev Casper Hosbond Sørensen med 50 ugentlige arbejdstimer.
Det er i strid med Arbejdstidsdirektivet. Et EU-direktiv, der i 2004 blev gjort til dansk lov, og som er så nyt, at der ikke er retspraksis på området, fortæller advokat Christian Riewe, fra advokatfirmaet Bjørst, der har kørt sagen.
Han oplyser, at der i den danske lov ikke er retningslinjer for, hvad en godtgørelse skal lyde på.
- Overtrædelsen er grovere end manglende ansættelsesbevis, hvor der tilkendes 5.000-10.000 kroner. Kendelsen er principiel og får betydning for andre sager, siger han.
Færre vil blive presset
Ifølge direktivet må gennemsnitlig arbejdstid i en syvdages periode ikke overstige 48 timer inklusiv overarbejde målt over fire måneder.
Forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen, Den Grønne Gruppe i 3F, pointerer, at beløbet på 30.000 kroner, som retten har fastsat, ser fornuftigt ud i forhold til godtgørelser ved for eksempel fyringssager.
- Når det bliver almindelig kendt, hvad det koster, kan det betyde, at færre 3F'ere vil blive presset til overarbejde, som vi desværre ser i større stil, siger han.