Sydafrikansk støtte til zimbabwerne

Den sydafrikanske landsorganisation appellerer til præsident Mbeki om at opgive sin ikke-indblandingspolitik overfor præsidentkollega Mugabe i Zimbabwe.

Der var masser af støtte til Zimbabwes lemlæstede fagforeningsledere på kongressen i Cosatu, den magtfulde landsorganisation i Sydafrika.Der var masser af støtte til Zimbabwes lemlæstede fagforeningsledere på kongressen i Cosatu, den magtfulde landsorganisation i Sydafrika.

Der var masser af støtteerklæringer, mange varme hilsner, der var stående klapsalver, og der var en skriftlig appel til præsident Mbeki om at droppe sin tolerante politik overfor Zimbabwes præsident.

Det var hvad den i bogstaveligste forstand forslåede zimbabwiske fagbevægelse fik med hjem fra kongressen i Cosatu, den magtfulde landsorganisation i Sydafrika - den store nabo i syd.

Den fire dage lange kongres, der sluttede torsdag, havde blandt andet besøg af et par af den zimbabwiske landsorganisation ZCTU's medtagne topfigurer, der i sidste uge blev fængslet og tortureret i forbindelse med en demonstration i Zimbabwe.

- De måtte imidlertid forlade kongressen torsdag over middag, inden man var nået til den internationale debat, idet de er løsladt mod kaution og skal møde på politistationen i Harare fredag morgen, fortæller international sekretær i LO, Preben Foldberg, der har deltaget i Cosatu-kongressen.

ZCTU's ene vicepræsident Lucia Matibenga har i øvrigt fået lov til at blive i Sydafrika midlertidigt for at få behandling på et hospital i Johannesburg-området. Hun har brækket en arm, har fået ødelagt en nyre og har problemer med hørelsen efter den hårdhændede behandling i et fængsel i Zimbabwe i sidste uge.

- Der er ingen tvivl om, at Cosatu støtter ZCTU i kampen for anstændige vilkår for arbejderne i Zimbabwe, og angrebene på fagforeningsfolkene er fordømt flere gange på kongressen, men min vurdering er, at spørgsmålet er sendt til hjørnespark til efter kongressen, siger Preben Foldberg.

Afvisning af ikke-indblandingspolitik

At arbejderne i landsorganisationen i Sydafrika støtter arbejderne i Zimbabwe er i sig selv ikke usædvanligt. Det interessante er, at Cosatu er en del af den såkaldte Alliance bestående af også ANC og kommunistpartiet SACP. Og ANC og præsident Mbeki vil ikke blande sig i, hvordan Zimbabwes præsident Mugabe tackler "interne anliggender", som det hedder.

Der blev på Cosatu-kongressen vedtaget en udtalelse, hvor man afviser præsident Tabor Mbekis ikke-indblandingspolitik i forhold til suveræne stater. Kongressen mener, det er nødvendigt med solidaritet med almindelige mennesker, arbejdere og de fattige i Zimbabwe - og i øvrigt også i Swaziland. I udtalelsen hedder det, at Cosatu må finde en vej til samarbejde med ANC for at få skabt dialog med Zimbabwes regering.

Alliancen mellem de tre parter knager i fugerne, om end en resolution om fortsat deltagelse blev vedtaget på kongressen.

Stærk støtte til Zuma

Et af kongressens allerstørste bifald modtog den tidligere vicepræsident i Sydafrika og ligeledes tidligere næstformand i ANC, Jacob Zuma. Han måtte sidste år træde tilbage fra begge poster på grund af sigtelser for korruption.

Først på ugen afviste en dommer imidlertid sagen, da anklagemyndigheden bad om en ny udsættelse.

Dommerens afgørelse har fået Cosatu til at kræve Zuma genindsat som vicepræsident, og med mindre der kommer andre sager mod Zuma (der også har været anklaget for voldtægt!), er han nu klar til at søge valg som formand for ANC, når partiet har kongres i december næste år. Og indtil videre er der intet, som tyder på, at ANC's formand ikke også bliver Sydafrikas præsident som det har været tilfældet, siden landets første frie valg i 1994. Der er parlamentsvalg i Sydafrika i 2009, hvor præsident Mbeki træder tilbage.

Der var i øvrigt kampvalg om præsidentposten i Cosatu. Den hidtidige præsident Willie Madisha fik blot 42 stemmer flere end sin modkandidat på en kongres med 2351 stemmer.