5 råd til et helt nyt liv

Overvejer du at efteruddanne dig eller måske endda at tage en helt ny uddannelse, så er her 5 gode råd til en ny start.

Hvis du springer ud i nyt uddannelsesliv, så husk at bevare roen, lyder det fra Jakob Lange, der er ekspert i uddannelse og kontorchef på Københavns Universitet.Hvis du springer ud i nyt uddannelsesliv, så husk at bevare roen, lyder det fra Jakob Lange, der er ekspert i uddannelse og kontorchef på Københavns Universitet.

Det er aldrig for sent at skifte spor i livet.

Men beslutningen om at starte efteruddannelse eller måske en helt ny vej i arbejdslivet kan være uoverskuelig.

Mange spørgsmål trænger sig på, fordi det er svært at overskue, hvad det nye liv byder.

Bevar roen - i virkeligheden er det slet ikke så kompliceret, forklarer ekspert i uddannelse og kontorchef på Københavns Universitet, Jakob Lange.

Han møder ofte 3F'ere på universitet, der har valgt at prøve kræfter med bøger, gruppearbejde og højpandede professorer.

5 gode råd inden du starter på ny uddannelse

Her giver Lange fem gode råd til, hvordan du bliver klogere, inden du springer ud i dit nye liv på videreuddannelse.


1. Find ud af, hvad du vil med uddannelsen
Find ud af, hvad du vil med videreuddannelse. Vil du have en bedre stilling, der hvor du allerede arbejder. Eller vil du en helt ny vej?

Målet med uddannelsen afgør, hvad du skal investere af energi, tid og økonomi.

- Hvis du ønsker at komme fremad på din nuværende arbejdsplads, så kan der eksempelvis være meget at hente, hvis du tager en samtale med din arbejdsgiver, påpeger Lange.

2. Tal med familien
Tag en god snak med dine nærmeste. Et viderestudie kræver nemlig meget tid og ressourcer, lige meget hvad ambitionsniveauet er.

- Du får brug for deres opbakning undervejs, så det er vigtigt at de ved, hvorfor du tager skridtet, siger uddannelseseksperten.

3. Besøg uddannelsen
Besøg den uddannelse, du overvejer. Tal med de mennesker, der allerede er i gang.

- Der er ikke nogen bedre måde at få svar på tvivlsspørgsmål end at tale med de studerende, der allerede kender til, hvad der kræves, siger Jakob Lange.

Besøg kantinen eller hvor folk nu færdes. Langt de fleste giver sig gerne fem minutter. Og du går hjem så meget klogere.

4. Få styr på computeren
En uddannelse i dag kræver, at du har en computer med adgangen til internet. Den skal du mestre.

- Gør dig fortrolig med computere. Det vil simpelthen gøre så mange ting lettere, for man klarer den ikke uden, forklarer eksperten.

5. Overvej uddannelsestype
Husk: Det danske uddannelsessystem er blandt verdens mest alsidige.

- Aftenskole og voksenuddannelse vil for mange være en glimrende løsning. Specielt hvis du vil holde fast i et arbejde i dagtimerne, minder Jakob Lange om.

Aftenskole kan også fungere som en tyvstart, hvor du prøver kræfter med din drøm.

Bonus tip
Mange frygter, at de vil falde uden for, hvis de starter en uddannelse sammen med en masse purunge tøser og gutter. Men det er langt fra tilfældet.

- Unge studerende synes tværtimod, at det er fedt at læse med mennesker, der har noget livserfaring. Men okay, lad være med at opføre dig som en gammel tante eller onkel. Lad termokanden blive hjemme, opfordrer Jakob Lange.