68.000 ufaglærte mistede jobbet i 2009

Krise: Danskere, der ikke har uddannelse ud over folkeskolen , led de største tab af job sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Offentlige investeringer er vejen frem, mener professor.

De ufaglærte rammes hårdest på arbejdsmarkedet (Arkivfoto)De ufaglærte rammes hårdest på arbejdsmarkedet (Arkivfoto)

De ufaglærte mistede flest job sidste år.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik måtte 68.187 ufaglærte forlade deres arbejde fra 2009 til 2010. Det svarer til, at hver tiende mistede deres job i perioden.

De ufaglærte er den uddannelsesgruppe, hvor den største del af de beskæftigede forsvandt fra arbejdsmarkedet. Folk med erhvervsuddannelser indtager andenpladsen. Her faldt antallet af folk i arbejde med fem procent.

Krisen er gået hen over de veluddannede

Tallene bekræfter mistanken om, at krisen ikke har ramt alle lige hårdt, mener cheføkonom i 3F, Anita Vium.

- Det viser den tendens, at krisen går ud over de dårligst uddannede. Krisen er gået hen over hovedet på mange af de veluddannede. De har vel højst mærket den ved, at værdien af deres aktier er faldet, siger hun.

Tallene viser at 4.248 flere med en lang videregående uddannelse kom i arbejde fra 2009-2010.

Professor: Behov for byggeriet

Flemming Ibsen, der er professor ved Aalborg Universitet, er enig. Han peger på, at det særligt er de ufaglærte sektorer, der er ramt.

- Det er et velkendt fænomen, at krisen rammer de ufaglærte sektorer værst. Og det der kendertegner denne krise er, at bygge- og anlægssektoren slet ikke er med, siger han.

Derfor er løsningen ifølge professoren at lave offentlige investeringer i byggeriet. Det vil nemlig være med til igen at sætte gang i økonomien.

- Vi er nødt til at have gang i byggeriet igen. Det vil både gavne de kortuddannede, men det vil også have en positivt afsmittende effekt for dem med længere uddannelser, der står uden job, vurderer Flemming Ibsen.