Flest ufaglærte fyres i Jylland
I Sønderborg Kommune mistede flest kortuddannede deres arbejde i 2009. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Antallet af arbejdspladser i Horsens og Frederikshavn svandt også markant.
Ufaglærte i Sønderborg, Horsens og Frederikshavn blev hårdest ramt af fyringer forrige år. 1.274 mennesker.
Så mange uden en ungdomsuddannelse mistede deres arbejde i Sønderborg Kommune i 2009. Det placerer Sønderborg på en kedelig førsteplads, som den kommune hvor flest ufaglærte forsvandt fra arbejdsmarkedet.
Forleden kunne Fagbladet 3F fortælle, at det var de ufaglærte, der blev hårdest ramt af krisen. Her forsvandt den største andel af de beskæftigede i 2009. Hver tiende blandt ansatte med folkeskolen som højeste uddannelse mistede således jobbet ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Job i industrien forsvinder
I Sønderborg gik det endnu værre. Her måtte en ud af otte ud og lede efter nyt job i samme periode. I starten af 2009 var 9.477 ufaglærte i arbejde. Et år efter var det kun 8.203, som kunne trække i arbejdstøjet. A-kasseleder i 3F Als, Hanne Petersen forklarer det store fald med, at job i industrien er flyttet ud af landet.
- Sønderborg er et stort industriområde, hvilket vi må leve med på godt og ondt. Det, vi har set, er jo, at den slags job bliver outsourcet. Og det rammer mange af vores medlemmer, siger hun.
Thomas Lassen er fuldmægtig i Beskæftigelsesregion Syddanmark. Han peger på, at der i Sønderborg ikke er en særlig stor vilje til at finde et arbejde langt fra, hvor man bor.
- Sønderborg og Als er et område, hvor der er lav mobilitet. Man søger simpelthen ikke uden for sit område for at finde et arbejde, vurderer han.
Udkantsdanmark er hårdest ramt
I Frederikshavn fortsætter mønsteret - 12,6 procent af de ufaglærte stod uden job i løbet af 2009.
- Vi har været hårdt ramt af virksomhedslukninger. Der er i forvejen en høj ledighed i vores område, og når så krisen kradser, bliver det endnu hårdere for os i det såkaldte Udkantsdanmark, siger formand for 3F Frederikshavn, Morten Dahlberg.
Den høje ledighed skyller de jobsøgende væk fra kommunen, forklarer Morten Dahlberg.
- Folk kan ikke betale deres husleje. De flytter. De søger selvfølgelig til andre steder, hvor der er større chance for at få et job.