Fritidsjobbere i retsløst hul

Manglende ansættelseskontrakter er en katastrofe for unge, hvis de involveres i en arbejdsulykke. To ud af tre står ifølge LO's Jobpatrulje uden gyldig kontrakt.

Unge fritidsjobbere glemmer alt for ofte at få en gyldig ansættelseskontrakt, når de begynder at arbejde. (Kennet Havgaard (arkiv))Unge fritidsjobbere glemmer alt for ofte at få en gyldig ansættelseskontrakt, når de begynder at arbejde. (Kennet Havgaard (arkiv))

Pålægsmaskinen nøjes ikke med at skære rullepølsen, men tager også en del af fingeren.

En arbejdsulykke er sket, og med sin ansættelseskontrakt i hånden er man sikret, så arbejdsgiveren skal betale erstatning.

Men sådan er virkeligheden bare ikke for mange unge fritidsjobbere i sommerlandet. Sidste år konstaterede LO's Jobpatrulje at 2/3 af fritidsjobberne ikke havde en gyldig ansættelseskontrakt.

Koordinator for Jobpatruljen, Stig Møller, fortæller at manglende ansættelsesbeviser er lige så stort et problem i år som det altid har været i de 15 år Jobpatruljen har kørt.

- I en situation, hvor der sker en ulykke kan man med ansættelseskontrakten i hånden placere et ansvar. Uden en kontrakt er det langt sværere, siger Stig Møller

Helt forkert udvikling

Den 1. juli blev godtgørelsen for manglende ansættelsesbeviser nedsat fra 5000 kr. til 1000 kr. af beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen, der dermed imødekom arbejdsgiverne der i lang har betegnet godtgørelserne, som en ren pengemaskine.

Det begræder Stig Møller.

- Det er en helt forkert udvikling, og jeg tror desværre at flere arbejdsgivere, så ikke vil bekymre sig om ansættelsesbeviser, mener Stig Møller.

Sidste år mødte Jobpatruljen 814 fritidsjobbere. Af dem var de 545 uden en gyldig kontrakt. Enten fordi de ikke havde nogen kontrakt eller fordi de var under 18 og kontrakten ikke var skrevet under af en myndig.

Stig Møller opfordrer forældrene til at være opmærksomme på deres børns arbejdsforhold.

- Kontrakten ikke bruges til noget, hvis den ikke er underskrevet af en myndig. Derfor skal forældrene være opmærksomme på at få underskrevet den. Derudover skal man selvfølgelig holde øje med ens børns arbejdsforhold, opfordrer Stig Møller.