Ny opfindelse gør livet lettere for ordblinde

Dansk opfindelse til installation i mobiltelefonen, gør ordblinde i stand til at klare det skriftlige lige så godt som alle andre. Et stort skridt i den rigtige retning, siger 3F's formand.

- Jeg husker mange kolleger på byggepladserne, som havde problemer med at læse instruktioner og tegninger. Nu skal de bare tage et billede, og så bliver det hele læst op, siger 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.- Jeg husker mange kolleger på byggepladserne, som havde problemer med at læse instruktioner og tegninger. Nu skal de bare tage et billede, og så bliver det hele læst op, siger 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.

Når en ordblind bygningsarbejder står med en manual i hånden eller en ordblind eksportchauffør med toldpapirer i hånden, har gode råd hidtil været dyre, men nu er problemet løst.
I dag lanceres nemlig et banebrydende hjælpemiddel, der vil gøre både arbejds- og privatliv nemmere for ordblinde.

Det er et program til installation i mobiltelefonen, som gør, at man blot kan tage et billede af den tekst, man vil have læst op, så bliver den læst op straks: Køreplaner, manualer, skilte, bøger, regninger - alle former for tekst, og så viser man ikke andre, at man er ordblind.

Bag den nye teknologi står konsortiet MELFO, der består af forskere fra Københavns Universitet og Statens Byggeforskningsinstitut, firmaerne Motto, Sensus, Hewlett Packard og Motorola. Projektet har blandt andet modtaget støtte fra Videnskabsministeriet.

3F: Øger effektiviteten

3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen understreger, at teknologi aldrig kan erstatte kundskaber, men at oplæsningstelefonen alligevel er en stor hjælp for de mange medlemmer, der er svært ordblinde.

- Jeg husker mange kolleger på byggepladserne, som havde problemer med at læse instruktioner og tegninger. Nu skal de bare tage et billede, og så bliver det hele læst op, siger Poul Erik Skov Christensen, der forventer, at den nye oplæsningstelefon vil øge effektiviteten på arbejdspladserne.

Et stort skridt fremad

- De ordblinde kan nu klare det skriftlige lige så hurtigt som andre, og glemmer man noget, kan man bare tage et nyt billede. 3F har i en årrække været forkæmper for, at ordblinde ikke skulle være ringere
stillet end alle andre på arbejdsmarkedet, og den nye telefon ser vi som et stort skridt i den rigtige retning, siger Poul Erik Skov Christensen.

Man vil også kunne få læseundervisning på telefonen, hvor ideen er at tilbyde læseundervisning præcis der, hvor den dårlige læser har brug for det. For eksempel i forbindelse med efteruddannelse.

Uddannelseskonsulent i 3F Kim Olsen der har den daglige kontakt til de ordblinde medlemmer, peger på, at en del er så ordblinde, at undervisning ikke kan gøre dem til bedre læsere.

 

 

- For dem er oplæsningstelefonen ganske enkelt en nødvendighed. Man skal ikke tro, at bare man giver et undervisningstilbud, så er problemet løst. Det er desværre den vej regeringen går for øjeblikket, siger han.


Dansk firma har verdenspatentet

Flemming Ast, direktør for Motto, idémand og initiativtager til MELFO-konsortiet siger, at hjælpemidlet er helt centralt såfremt regeringens ønske om at alle skal have uddannelse, skal indfries.

- Der er cirka 300.000 ordblinde og 1,2 millioner voksne, der læser for dårligt i Danmark, og der har længe været et ønske om et effektivt hjælpemiddel. Det er på markedet nu og er det mest banebrydende i mange år. Det vil give ordblinde en bedre jobsituation og en bedre hverdag. En stærkt ordblind, der for eksempel ikke kan gå med post, vil med telefonen i hånden umiddelbart kunne gøre det, siger Flemming Ast.

 

Han oplyser, at konsortiet har verdenspatent på produktet.

 

 

- Vores ønske er, at lave en global industri styret fra Danmark, hvilket selvfølgelig vil skabe nye job. Især til ordblinde, for vi har brug for ordblinde i virksomheden. Det er kun dem, der kender omkostningerne ved ikke at kunne læse, og som kan formidle det til andre, siger Flemming Ast.