Bygherrer kræver svar om skjulte ulykker

De offentlige bygherrer på Aarhus Havn kræver nu svar fra Pihl & Søn om hemmelige arbejdsulykker.

Byggeriet på havnen i Aarhus er betalt af det offentlige. Alligevel har Pihl & Søn ikke grebet ind over for deres polske underentreprenør, der har holdt mindst tre arbejdsulykker skjult for myndighederne. (Foto: Niels Åge Skovbo)Byggeriet på havnen i Aarhus er betalt af det offentlige. Alligevel har Pihl & Søn ikke grebet ind over for deres polske underentreprenør, der har holdt mindst tre arbejdsulykker skjult for myndighederne. (Foto: Niels Åge Skovbo)

Det får nu konsekvenser for den danske entreprenør Pihl & Søn, at arbejdsulykker er blevet holdt hemmeligt, og de polske ansatte fik forbud mod at ringe 112 efter en alvorlig ulykke.

De offentlige bygherrer, der betaler for det omstridte byggeri på Aarhus Havn, indkalder Pihl & Søn til kammeratlig samtale.

- Det er Pihl & Søn, der har det overordnede ansvar. Og vi holder et møde med Pihl for at markere, at det ikke er acceptabelt, siger Niels Christian Sidenius.

Han er formand for de offentlige bygherrer: Aarhus Kommune, Aarhus Universitet, Maskinmesterskolen og Incuba Science Park.

"Hvor meget har Pihl vidst?"

Det polske firma Budomex har holdt mindst tre arbejdsulykker skjult for Arbejdstilsynet. Og selvom Pihl & Søn kendte til den seneste ulykke, hvor 51-årige Andrzej Strugala kom alvorligt til skade, anmeldte de ikke ulykken til Arbejdstilsynet.

- Hvor meget Pihl har vidst og ikke vidst, det skal vi have klarhed over på mødet med Pihl, siger Niels Christian Sidenius.

Han vil ikke forklare, hvordan bygherrerne vil sikre, at Budomex og Pihl & Søn ikke igen holder ulykker på pladsen skjult.

- Det må ikke ske, at arbejdsulykker ikke anmeldes. Hvis der sker en arbejdsulykke, skal den selvfølgelig behandles som sådan og anmeldes, siger formanden for bygherrerne.

Pihl & Søn har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Fagbladet 3F.

Er de ligeglade

Formand for 3F's byggegruppe i Aarhus, Ole Vagn Christiansen, er tilfreds med, at Aarhus Kommune og de øvrige bygherrer nu går ind i sagen. Men bygherrerne har sovet i timen, mener han.

- Sidder ingeniørerne i deres elfenbenstårn på universitetet og er ligeglade med deres byggeplads, spørger han.

I alt har Arbejdstilsynet givet fem påbud til Budomex, der nu har fået en frist indtil 1. maj til at bringe tingene i orden.