Østarbejdere i Danmark slår ny rekord

Grådige chefer foretrækker billige østarbejdere fremfor danskere, mener professor.

På havnen i Aarhus har 3F varslet en større sag om lønsnyd mod det polske firma Budomex. Selv afviser firmaet at have snydt de 140-150 betonarbejdere fra Polen.  (Foto: Niels Åge Skovbo)På havnen i Aarhus har 3F varslet en større sag om lønsnyd mod det polske firma Budomex. Selv afviser firmaet at have snydt de 140-150 betonarbejdere fra Polen. (Foto: Niels Åge Skovbo)

Selvom krisen har gjort det sværere at få arbejde i Danmark, tager stadig flere østeuropæere herop for at prøve lykken.

Faktisk steg antallet af østarbejdere i Danmark med 16 procent sidste år. I 2011 var der således 53.837 arbejdere fra de ti nye EU-lande. Og det er ny rekord, viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

- Det er interessant, at det stiger under krisen. For man skulle have forventet det modsatte, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Han mener, at østarbejderne fortsætter med at finde arbejde i Danmark, fordi de danske arbejdsgivere udnytter, at de kan få dem billigt.

- Det kan kun forklares med arbejdsgivernes grådighed. Selvom der er høj arbejdsløshed i Danmark, tager de stadig flere østarbejdere ind i stedet, fordi de kan få dem til at arbejde på lavere vilkår, siger Henning Jørgensen.

Budomex

De nye tal er særligt interessante, da de på grund af en ny optællingsmetode er mere præcise. Tallene bygger på det såkaldte eIndkomstregister, der ser på alle arbejdere med en lønindkomst i Danmark.

Dertil kommer et stort mørketal. Alle de østarbejdere, der er udstationeret i Danmark, optræder nemlig ikke i de officielle tal.

I Aarhus er især et polsk firma en stor udfordring for Ole Vagn Christiansen. Han er formand for Byggegruppen i 3F Rymarken og fører en stor sag mod det polske firma Budomex for at snyde de ansatte for løn.

- Det er en ny type arbejdere, der kommer herop, siger Ole Vagn Christiansen.

Krav til regeringen

Tidligere arbejdede danskere og østarbejdere ofte på samme byggeplads. Men nu tager store virksomheder til Danmark og medtager polske arbejdere, der aldrig møder danske kollegaer.

- I dag flytter de Polen til Danmark. Og ofte oplever vi, at det er polske vilkår, der gælder på byggepladserne, siger Ole Vagn Christiansen.

Professor Henning Jørgensen forventer, at fagforeningerne vil tage emnet op i de kommende trepartsforhandlinger med regeringen og arbejdsgivernes organisationer.