Dansk ambassade beskyldes for lobbyvirksomhed
Formanden for det polske parlaments landbrugsudvalg påstår, at den danske ambassade har forsøgt at forhindre lov, der kræver overdækning af gyllelaguner. Ambassaden afviser påstanden.
Vælger parlamentet at gennemføre de nye skrappe regler betyder det store ekstraudgifter for både Poldanor, Smithfield og de andre store svinefarmere i Polen, der har store gyllelaguner som denne placeret i landskabet. Nyhedsbrevet 3F har tidligere fortalt om, hvordan lobbyister fra den amerikanske Smithfield koncern har forsøgt at forhindre, at Polen strammer reglerne for gylleopbevaring.
Nu anklager formanden for det polske parlaments landbrugsudvalg, Wojciech Mojzesowicz, den danske ambassade i Warszawa for også at forsøge at påvirke lovgivningsarbejdet.
I en artikel i avisen Gazetta Pomorska og i et interview med radiostationen Radio PIK siger Mojzesowicz:
- Der har været det værst tænkelige lobbyarbejde. Repræsentanter fra den danske ambassade har ringet til landbrugsudvalget for at overtale os t il at droppe lovforslaget. De fortalte, at de store svineproducenter ikke ville være i stand til at leve op til de nye standarder, og de derfor ville gå konkurs og deres medarbejdere miste deres jobs, hvis vi vedtog lovforslaget.
Overfor Nyhedsbrevet 3F gentager og bekræfter Wojciech Mojzesowicz sine udtalelser og fortæller, at han alene har modtaget fire opkald fra ambassaden.
Det afvises klart af både den danske ambassadør Michael Metz Mørch, og af ministerråd Flemming Duus Mathiesen, der står i spidsen for ambassadens kontor for landbrug og fiskeri.
Intern undersøgelse på ambassaden
- Der har overhovedet ikke været foretaget opkald af eller ført samtaler fra ansvarlige diplomater med udvalgsformanden om denne sag, siger ministerråd Flemming Duus Mathiesen.
- At ambassaden fire gange skulle have talt med udvalgsformanden er IKKE korrekt. En samtale på diplomat-niveau fra vores side ville forudsætte tolkning og dermed et større arrangement. Dette har ikke fundet sted. Det er realiteten.
Ambassaden oplyser dog, at der straks efter Nyhedsbrevet 3F orienterede den danske repræsentation i Polen om de belastende udtalelser, blev igangsat en intern undersøgelse blandt personalet.
Denne undersøgelse omfattede også Danmarks Handelskontor i Gdansk, men hverken på ambassaden eller hos handelsdelegationen førte undersøgelsen til, at en eller flere personer indrømmede at have kontaktet og lagt pres på medlemmer af parlamentets landbrugsudvalg.
Afviser lobbyvirksomhed
- Efter at have undersøgt sagen, kan jeg meddele, at der IKKE fra den danske ambassade i Polen er udøvet nogen form for lobbyvirksomhed overfor polske politikere i denne sag. Sagen har heller ikke været rejst fra ambassadens side i forhold til polske ministerier med berøring til dette område, understreger ambassadør Michael Metz Mørc h overfor Nyhedsbrevet 3F.
Som tidligere omtalt, har amerikanske Smithfield, der i lighed med det danskejede Poldanor driver store svinefarme og slagterier i Polen, været kraftigt involveret i lobbyarbejdet for at forhindre de nye skrappe regler.
Firmaets lobbyister har lagt pres på både medlemmer af parlamentet Sejm og på senatorer i det polske overhus Senatet.
Lobbyvirksomheden er lykkedes så godt, at Senatet sidste uge fjernede dele af den lovtekst, der allerede var vedtaget i parlamentet. De dele, der blev fjernet var blandt andre et krav om, at gylle skal opbevares i hermetisk tillukkede tanke med lufttætte vægge og med en fast og lufttæt overdækning.
Millionregning til svinefarmerne
Lovforslaget er nu sendt tilbage til behandling i parlamentet, og det er i den forbindelse, at formanden for parlamentets landbrugsudvalg påstår, at den danske ambassade har opfordret ham til at følge den noget blødere udgave fra Senatet.
Vælger parlamentet alligevel at gennemføre de nye skrappe regler betyder det store ekstraudgifter for både Poldanor, Smithfield og de andre store svinefarmere i Polen. Hvis overdækningen af deres gyllebeholdere skal leve op til de nye regler, løber udgiften for bare en enkelt container op i over to millioner danske kroner.