Beskåret skolepraktik rammer integration

Når der næste år beskæres kraftigt i skolepraktik, ryger tosprogede ud af uddannelse, advarer landets største skolepraktikskole. Minister ser på sagen.

Sammen med partierne bag aftalen vil undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) nu prøve at se, hvad der skal gøres, for at sikre de to-sprogede en erhvervsuddannelse.Sammen med partierne bag aftalen vil undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) nu prøve at se, hvad der skal gøres, for at sikre de to-sprogede en erhvervsuddannelse.

På landets største skolepraktikskole Teknisk Erhvervs Center i København, hvor cirka 35 procent af skolens 900 skolepraktikelever er tosprogede, advarer direktør Leif Bille: Flere andengenerationsindvandrere vil ryge ud af uddannelse og arbejdsmarked, når skolepraktikken om et halvt år skæres ned.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) vil nu se på sagen.

Hun oplyser til Fagbladet/sid.dk, at det i forbindelse med flerårsaftalen på erhvervsskoleområdet blev drøftet særskilt, hvordan tosprogede kan sikres bedre vilkår.

- Vi er alle optagede af, at også tosprogede får mulighed for at tage en erhvervsuddannelse med en rigtig praktikplads. Derfor vil aftaleparterne nu prøve at se, hvad vi kan gøre for at skabe incitamenter, der kan sikre tosprogede en erhvervsuddannelse, siger Ulla Tørnæs.

Social slagside

Leif Bille påpeger, at når antallet af elever i skolepraktik på landsplan skæres til cirka 1.200 ved årsskiftet, svarer det til, at Teknisk Erhvervs Center skal skære ned fra de nuværende 900 til omkring 100-150 skolepraktikelever om året.

- Jeg frygter social slagside, siger Leif Bille, der oplyser, at indenfor et fag som for eksempel automekaniker er 90 procent af eleverne tosprogede.

Skolens erfaring er, at skolepraktikken er det eneste integrationsværktøj i Danmark, der virkelig fungerer.

- De unge har behov for en ekstra hånd og tæt kontakt med vores lærere måske et års tid. Så finder en del af dem en regulær læreplads, siger han.

Ud af de 900 skolepraktikanter årligt finder cirka 200 en praktikplads. Og blandt de elever er cirka 25 procent tosprogede.

I skolepraktik trods sulteløn

Regeringen har i flerårsaftalen med De Radikale og Dansk Folkeparti også halveret lønnen under skolepraktik til tæt på SU-niveau fra 1. januar 2004, men det har ikke skræmt de unge væk.

Leif Bille forventer på baggrund af tilgangen de første måneder af 2004, at antallet af skolepraktikelever falder til 700 i år. Men den svagt faldende tilgang løser ikke problemet.

- Jeg vi gerne vide, hvad regeringen stille op med de unge? Der er næppe brug for mange flere utilpassede unge på Nørrebro, siger han.

Garantien er væk

SiD's uddannelsessekretær Poul Hansen peger på, at uddannelsesgarantien er væk, når man fjerner skolepraktikken.

- Her er garantien væk for en af de mest sårbare grupper, og det har desværre både menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger. Nedskæringerne rammer helt skævt, siger Poul Hansen.