3F-Seniorer kræver sikkerhed for efterløn

Politikerne skal ikke se efterlønnen som en økonomisk byrde og burde i stedet skabe et arbejdsmarked med plads til seniorer. Det var budskabet på 3F-Seniorers landsmøde onsdag.

De mange forslag om ændringer i efterlønnen har skabt stor usikkerhed blandt seniorerne i 3F. Politikerne skal ikke fokusere på efterlønnen som en økonomisk byrde, lød det fra salen på Svendborgskolen, hvor 3F-seniorer netop har holdt deres første ordinære landsmøde. (Foto: Søren Skarby)De mange forslag om ændringer i efterlønnen har skabt stor usikkerhed blandt seniorerne i 3F. Politikerne skal ikke fokusere på efterlønnen som en økonomisk byrde, lød det fra salen på Svendborgskolen, hvor 3F-seniorer netop har holdt deres første ordinære landsmøde. (Foto: Søren Skarby)

Politikerne tackler debatten om efterløn på den værst tænklige måde. Istedet for at fokusere på efterlønnen som en økonomisk byrde, må politikerne sammen med erhvervslivets ledere skabe et arbejdsmarked, hvor der er et godt arbejdsmiljø og jobs til det store flertal af seniorer, som ønsker at gå på arbejde. Den nuværende dagpengestraf for de 60-årige er den værst tænkelige metode til at begrænse antallet af efterlønnere.

Så klart lød budskabet på 3F-seniorers første ordinære landsmøde i Svendborg i dag.

- De mange udmeldinger om at ændre på efterlønsordningen skaber øget utryghed hos de 50-60 lønmodtagere, som har krav på sikkerhed for efterløn, nu hvor vi oplever, at så mange danske virksomheder flytter produktionen til udlandet, siger Tonni Pedersen, formand for 3F’s Landsklub af Efterløns- og Seniorklubber.

Kommunevalg kan være afgørende

Ledige over 60 år bør have samme rettigheder til dagpenge som andre arbejdsløse. Og ved at vedtage Socialdemokraternes forslag om, at dagpengeperioden for ledige over 60 år forlænges fra to et halvt år til fire år på linje med andre ledige, viser Folketinget i praksis, at seniorerne er velkomne på arbejdsmarkedet, fastslår Tonni Pedersen.

Resultatet af kommunevalget tirsdag 15. november får stor betydning for især de svagest stillede ældre. At Danmark fra kommunevalget består af 99 kommuner og 5 regioner, betyder større afstand mellem borger og de institutioner, som tager sig af omsorg og sundhed.

Hug til regeringen

Regeringens skattestop og fremme af privatisering og udlicitering har allerede nu i mange danske kommuner betydet, at de svageste ældre har fået en ringere hverdag, ikke mindst fordi de ansatte i hjemmehjælp er stressede og har et dårligt arbejdsmiljø. Det fremgik af mange konkrete eksempler på landsmødets debat.

Skattestoppets udhuling af velfærdssamfundet bliver yderligere forstærket af, at regeringen nu vil fastfryse kommunernes skattegrundlag.

- Det er en afgørende opgave for 3F Seniorer at arbejde for at få valgt socialt engagerede politikere i regioner og kommuner for at få et stærkt modspil til regeringens forringelser, understreger Tonni Pedersen.

3F Seniorer tæller 15.000 medlemmer i 300 klubber.

Udtalelse til regeringen fra 3F-seniorer

Udtalelse til regeringen fra 3F-seniorer