Sådan bekæmper du mobning
Du skal ikke finde dig i mobning - hverken som den det går ud over. eller som kollega, der ser det ske, siger miljøkonsulent i 3F, efter at DR's Pengemagasin i går satte fokus på mobning på jobbet.
Lene Nielsen var i Danmarks Radios Pengemagasinet onsdag aften.
Hun fortalte om 4-5 lange år, hvor hun blev moppet på sin arbejdsplads. Kroppen kunne ikke blive ved med at klare det. Der kom stressreaktioner ikke ulig dem krigsveteraner oplever. Hun fik en blodprop i hjertet. Hun var tæt på at dø.
Der findes ingen tal på, hvor mange, hvor mange det er, som bliver moppet på deres arbejde.
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø skønner, at det er op mod hver 12. medarbejder. Men det kan godt være flere.
Andre undersøgelser peger på hver tiende og en undersøgelse fra det svenske næringsliv lige ovre på den anden side af sundet, netop offentliggjort i går, angiver tallet til at være hver femte.
- Men vi kan i hvert fald se at antallet af psykiske arbejdsskader er kraftigt stigende. Og vi ved, at mobning er et problem også på 3F’ernes arbejdspladser, og det skal vi ikke finde os i. Mobning har så store menneskelige konsekvenser, kan give uoprettelige skader og invalidere folk på livstid, siger miljøkonsulent i 3F, Palle Larsen.
Virksomhederne mangler et mobbe-beredskab
Mange virksomheder er slet ikke gearet til at tage sig af mobning. Heller ikke dem, hvor risikoen ifølge flere undersøgelser er størst.
De mange virksomheder som gennemgår store forandringer, hvor de ansatte føler sig pressede og så at sige ”sparker” videre.
- Men for alle gælder det, at der hvor der ikke udøves en klar og entydig ledelse, så skabes der rum for mobning. Så det vigtigste er at ledelsen klart melder ud, at mobning ikke kan accepteres på arbejdspladsen og der bliver lavet nogle spilleregler, siger Palle Larsen.
Han tænker her på en personalepolitik, hvor medarbejderne er med til at fastsætte nogle klare regler, med konsekvens og et beredskab, som kan træde til med mægling, hvis det alligevel går galt.
Og det er ikke kun for ofrets skyld. Det har nemlig vist sig, at også øjenvidner til mobning på arbejdspladsen bliver negativt ramt af oplevelserne.
Der skal være nogen at gå til
- Som med så meget andet er det også her langt bedre at forebygge, før man står midt i konflikterne. Vi ser alt for mange eksempler på, at mobningen når så vidt, at den ansatte er nødt til at forlade arbejdspladsen. Og uanset om der bliver en sag ud af det, så står den ansatte bagefter med et øv og en følelse, at ikke at have oplevet nogen retfærdighed, siger Palle Larsen..
Det ændre ikke ved, at uanset om man har nogle spilleregler eller ej, så skal man sige fra inden, det som med Lene Nielsen går helt galt.
- Det er vigtigt, at man deler det med nogen. Finder en god kollega at betro sig til, eller henvender sig til sikkerheds- eller tillidsrepræsentanten, der skal tage affære.