Rådgivning skal give færre dødsulykker

Målet med ny opsøgende arbejdsmiljøindsats i byggeriet er blandt andet at få nedbragt antallet af ulykker på landets byggepladser.

Her er de otte arbejdsmiljøkonsulenter. Fra venstre er det Kim Andersen, sekretariatsleder Anders Kabel, Niels Erik Danielsen, Evald Zacho, Gunnar Fuglsang, Jesper Nielsen, Lars Olsen, Morten Barkholt og Peter Orby. (Foto: Harry Nielsen)Her er de otte arbejdsmiljøkonsulenter. Fra venstre er det Kim Andersen, sekretariatsleder Anders Kabel, Niels Erik Danielsen, Evald Zacho, Gunnar Fuglsang, Jesper Nielsen, Lars Olsen, Morten Barkholt og Peter Orby. (Foto: Harry Nielsen)

Det gode arbejdsmiljø skabes gennem samarbejde og ikke gennem krig og kamp. Det er byggeriets organisationer enige om, og det er baggrunden for, at organisationerne i fællesskab vil anvende godt otte millioner kroner årligt de kommende år på en mobil rådgivningsenhed kaldet Byggeriets Arbejdsmiljøbus.

Arbejdsmiljørådgivningen består ud over et lille sekretariat i København af otte erfarne konsulenter, der fordelt over hele landet skal stå for det opsøgende, forebyggende arbejde. De otte konsulenter, der alle har erfaring fra byggebranchen eller med arbejdsmiljøarbejde, blev præsenteret på et pressemøde tirsdag på deres anden arbejdsdag i den ny organisation.

De kunne samtidig høre om de tårnhøje forventninger, som organisationerne bag rådgivningen har – forventninger som på sigt også skal nedbringe antallet af dødsulykker og andre alvorlige arbejdsulykker.

- Indsatsen for at få nedbragt antallet af ulykker kan ikke prioriteres for højt, og jeg forventer mig bestemt, at arbejdsmiljøbussen sætter sig varige spor, lød det således fra John Larsen, byggegruppeformand i 3F.

Carsten Bekker, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, er endnu mere direkte:

- Jeg er sikker på, at det giver gevinst og vil kunne ses på antallet af ulykker, hvis den ekstra indsats ændrer tankegang og holdning ude på de enkelte byggepladser. Og det er jo hele ideen.

Ikke et nyt Arbejdstilsyn

De nye arbejdsmiljøkonsulenter får mange opgaver. Men det bliver også skåret ud i pap, hvad de ikke skal: De skal ikke føre kontrol og ikke være et nyt eller anderledes Arbejdstilsyn.

De skal derimod blandt andet rådgive om arbejdsmetoder, om indarbejdelse af arbejdsmiljø i den almindelige planlægning og om brug af tekniske hjælpemidler for at hindre nedslidning. De skal desuden udbrede kendskabet til allerede eksisterende viden, som er opsamlet i blandt andet Branchearbejdsmiljørådet for Bygge og Anlæg (BAR-BA). Desuden kan de bidrage til at bygherrer og rådgivere bliver fortrolige med deres arbejdsmiljøopgaver.

Byggevirksomheder har mulighed for at anmode om besøg af en af konsulenterne, og omvendt kan konsulenterne komme på uanmeldte besøg.
Man har ingen ambition om at nå alle landets byggepladser. Derfor betragtes det som vigtigt, at viden og oplevelser fra de enkelte byggepladsbesøg formidles videre – formentlig gennem BAR-BA - så hele branchen får glæde af indsatsen.

John Larsen: - Vi har desværre en tendens i branchen til ikke at benytte og indarbejde de gode erfaringer, som der trods alt er fra en del byggeprojekter.

Derfor handler det også meget om at få formidlet de gode erfaringer om fornuftig planlægning, rigtig adfærd og effektive incitamenter.

Rådgivningen er gratis

Rådgivningen koster godt otte millioner kroner årligt og finansieres gennem bidrag fra byggevirksomheder, der er omfattet af overenskomster mellem Dansk Byggeri på den ene side og 3F, TIB, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og Dansk El-forbund på den anden. Også uorganiserede byggearbejdsgivere, der er omfattet af tiltrædelsesoverenskomst med et af de fem forbund, bidrager.

Rådgivningen vil være gratis for alle de virksomheder, der er omfattet af overenskomsterne.

Rådgivningen har i første omgang bevillinger frem til udgangen af 2011, hvorefter indsatsen evalueres.