Forener kræfter i kampen mod ordblindhed

Læsevanskeligheder er et stort problem for hundredetusinder af voksne og børn i Danmark. Stor læsekonference viser vejen frem.

Kronprinsen deltog i åbningen af “Ord 09” om læsevanskeligheder i sin egenskab af protektor for ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark. Her hilser han på Poul Erik Skov Christensen.
 (Foto: Harry Nielsen)Kronprinsen deltog i åbningen af “Ord 09” om læsevanskeligheder i sin egenskab af protektor for ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark. Her hilser han på Poul Erik Skov Christensen. (Foto: Harry Nielsen)

Landets hidtil største konference om ordblindhed og læsevanskeligheder “Ord 09” startede i dag i Københavns Kulturcenter med en perlerække af førende forskere fra ind- og udland.

En af de internationalt førende forskere på området, professor Carsten Elbro, Københavns Universitet, pointerer, at læsebesvær og ordblindhed er et stort problem. Men at der også kan gøres noget ved det.

Han præsenterede en undersøgelse, der viser, at hvor danske børn i 3.- 4. klasse tidligere haltede langt bagud med læsning i forhold til svenske børn, er forskellen i dag udlignet.

- Svenske børn er gået tilbage og danske børn er gået markant frem. Det er ret fantastisk, siger han.
Han fremhæver, at konferencen med masser af vidensdeling, aktuel indsigt i ny forskning og inspiration i høj grad skubber i den rigtige retning.

- Den sætter også fokus på, hvad der er vigtigt at undersøge, siger han.

Kæmpeproblem for voksne

Han peger på, at 12 procent af de voksne danskere læser så dårligt, at dagligdags læsning er et problem.

- Det har store personlige omkostninger og er spild af talent. Helt op imod en million danskere har læseproblemer, der betyder, at de har svært ved for eksempel at bruge læsningen effektivt ved efteruddannelse, siger han.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) slår fast, at læseproblemer er et alvorligt handicap.

- Det skal vi bekæmpe i fællesskab. Vi vil gerne have, at 95 procent af en ungdomsårgang tager en uddannelse - i dag er det kun 85 procent. Skal målet nås, er 95 procent af de unge nødt til at læse sikkert. Sådan er det i Finland, og sådan kan det også blive i Danmark, siger Bertel Haarder.

Kronprinsen deltog

Formanden for Ordblindeforeningen Hans-Pauli Christiansen understregede, at der er hårdt brug for at få sat mere fokus på ordblindhed.

- Jeg glæder mig over, at Hans Kongelige Højhed Kronprinsen er til stede i dag og sætter ekstra fokus på sagen, sagde han.