Forening for ordblinde skuffet over dom

Ordblindeforening bestormes hvert år af over 500 forældre, der klager over undervisningen af ordblinde i folkeskolen. Ny dom siger, at forældre ikke kan få erstatning.

Fremover er det endnu mere op ad bakke for ordblinde børn og deres forældre efter en dom i dag i Højesteret.Fremover er det endnu mere op ad bakke for ordblinde børn og deres forældre efter en dom i dag i Højesteret.

Ordblindeforeningen er dybt skuffet over en dom i Højesteret fredag der gik ordblinde Rasmus Ravnborg og hans forældre imod. - Skuffelsen er stor. Især set i lyset af, at 500-600 forældre til ordblinde børn årligt klager deres nød til os over folkeskolens ringe hjælp, siger formanden for Ordblindeforeningen, Hans-Pauli Christiansen. - Nu er det endnu mere op ad bakke for ordblinde. Det er en urimelig dom, siger han.

Forældre: Vi vandt også

Dommen i Højesteret betyder, at Viborg Kommune slipper for at betale erstatning for mangelfuld undervisning. Forældrene Helle og Klaus Ravnborg, Kjeldbjerg ved Skive, er kede af dommen. Men de synes også, at de har vundet. - Vi har i dag fået slået fast, at folkeskoleloven er alt for vag, når det gælder ordblinde. Den lov skal Bertel Haarder stramme op, siger Helle Ravnborg, der fortæller, at Rasmus i dag er 23 år og har taget erhvervsuddannelsen som landmand. Hans-Pauli Christiansen fra Ordblindeforeningen pointerer, at de næsten 600 forældrehenvendelser til Ordblindeforeningen er udtryk for, at den er rivende gal. - Der er ingen tvivl om, at folkeskolen mangler ressourcer til indsatsen for ordblinde børn, siger han.

Medhold i Landsretten

Helle og Klaus Ravnborg fik ellers medhold i deres sag i Landsretten for to år siden. Her blev Viborg Kommune dømt til at betale udgifterne til to års ophold på en ordblindefterskole, hvor Rasmus Ravnborg lærte at læse. Han kunne ikke læse, da han forlod folkeskolen i 8. klasse. Drengen blev aldrig ordblindetestet, og forældrene var utilfredse med specialundervisningen. Men i modsætning til Landsretten mener Højesteret altså ikke, at kommunen skal give forældrene erstatning.

En forkert dom

- Højesteret lægger vægt på, at Rasmus modtog specialundervisning. Men dommerne tager ikke stilling til kvaliteten af undervisningen, og det er forkert. For der var jo noget galt med kvaliteten, eftersom Rasmus ikke kunne læse, da han forlod skolen. Men lærte det på et år på efterskole, siger Hans-Pauli Christiansen.