Ældre ledige rammes urimelig hårdt
Velfærd: Regeringen vil ophæve ældres ret til forlængede dagpenge allerede fra 2007. Alene i 3FA vil forslaget ramme over 1.300 mennesker.
Regeringen vil ophæve ældres ret til forlængede dagpenge allerede fra 2007. Alene i 3FA vil forslaget ramme over 1.300 mennesker. Ældre ledige må lede forgæves i regeringens velfærdsudspil for at finde forslag, der vil forbedre deres velfærd. Tværtimod er det farvel til velfærden for en række ældre ledige.
Et af forslagene er at fjerne de 55-59-årige lediges ret til at få forlænget dagpenge-perioden, indtil de fylder 60 år og kan gå på efterløn
Det betyder, at ledige 55-59-årige risikerer at ryge ud af dagpengesystemet de sidste år af deres arbejdsliv og er henvist til kontanthjælp, eller ingen hjælp overhovedet, afhængig af deres eventuelle ægtefælles indkomst.
Hvis de øvrige nuværende regler fortsætter, vil det dog ikke få betydning for deres ret til efterløn.
En opgørelse fra 3F's Akasse, 3FA, viser, at der netop nu i 3FA er 1.329 medlemmer på forlængede dagpenge.
Ældre vil ryge ud
- Der er ingen efterspørgsel efter de ældre ledige på dagens arbejdsmarked. Derfor er det et fuldstændig uforståeligt og urimeligt overgreb mod de ældre ledige, at man vil fjerne den forlængede dagpengeret allerede fra 2007, siger Morten Kaspersen, leder af 3FA.
Han forudser, at forslaget vil betyde, at tusinder af ældre vil være henvist til kontanthjælp, eller helt vil miste deres indtægt, i flere år, før de endelig kan gå på efterløn.
- Det er muligt, at regeringen mener, at de i stedet skal finde sig et arbejde. Men for mange af vores medlemmer er det ikke muligt, påpeger Morten Kaspersen
Højere ledighed blandt ældre
De 57-, 58- og 59-årige ledige i 3F har en ledighed, der ligger langt over gennemsnittet. Eksempelvis er ledigheden for de 59-årige på 26,1 procent, og endda helt oppe på 32,7 procent for kvindernes vedkommende.
- I stedet for ensidigt at stramme reglerne, skulle regeringen hellere overveje nogle forslag til, hvordan man fremskaffe job til de ældre ledige, og hvordan man får arbejdsgiverne til at ansætte dem. Lad os nu få en seniorpolitik, der gør, at der også er plads til vore ældre medlemmer på arbejdsmarkedet. En seniorpolitik der gør, at folk bliver ved med at være attraktiv arbejdskraft, uanset om de er 55, 60 eller 65 år, siger Morten Kaspersen.