Nyt benspænd for afsløring af illegale
SiD får masser af tip om illegal arbejdskraft men bruger unød-vendigt meget tid på dem, fordi Udlændingestyrelsen ikke må hjælpe med opklarende oplysninger.
- Det ville spare meget tid, hvis Udlændingestyrelsen ville oplyse, hvorvidt en arbejdsgiver har tilladelse til at beskæftige udlændinge, siger formand for SiD Silkeborg Christian Juhl. SiD Silkeborg har hen over sommeren oplevet et overraskende stort antal tip om illegal arbejdskraft i området. Men afdelingen har måttet erkende, at det kræver enorme ressourcer at tjekke tippene, fordi Udlændingestyrelsen ikke er i stand til at hjælpe med opklarende oplysninger. Resultatet er ofte, at fuglen når at flyve, før politiet når frem.
- Det ville spare meget tid og mange kræfter, hvis Udlændingestyrelsen ville oplyse, hvorvidt en arbejdsgiver har tilladelse til at beskæftige udlændinge, men det vil styrelsen ikke, siger formand for SiD Silkeborg Christian Juhl.
10 polakker bygger kornsilo
Frustrationen mærkede han selv, da han for nylig efter et tip besøgte Bakkegaard i Lemming uden for Silkeborg, hvor ti polske arbejdere fra den polske virksomheden BIN var i færd med at opføre to kornsiloer på gården.
- Polakkerne havde ingen arbejds- eller opholdstilladelse med sig og boede i telt og campingvogn. De havde kun en kontrakt om arbejdet og så en ansøgning til Udlændingestyrelsens om at få lov til at opstille siloer i Danmark. De havde ikke svar eller tilladelse fra styrelsen, siger Christian Juhl.
Lukket udlændingestyrelse
Han kontaktede straks Udlændingestyrelsen, mens han stod ude på byggepladsen med polakkerne. Men styrelsen ville ikke oplyse, om der var givet en tilladelse. Med den begrundelse, at SiD ikke er part i sagen.
Derfor er det i henhold til forvaltningsloven ikke lovligt at udlevere sådanne oplysninger, oplyser kontorchef i Udlændingestyrelsen Merete Pårensgard.
- Vi må groft sagt ikke udlevere oplysninger om udlændinge til gud og hvermand. Kun til parterne i sagen. Det vil sige til ansøgeren eller til en person med fuldmagt. Det ville kræve en lovændring, og SiD må rejse sagen politisk, hvis det er vigtigt at få reglerne ændret, siger hun.
Hun pointerer, at fremgangsmåden, når der er tip om illegale, må være, at fagforeningerne kontakter styrelsen som tjekker sagen og i givet fald anmelder sagen til politiet. Eller at fagforeningerne går direkte til politiet.
- Det er faktisk mit indtryk, at det fungerer godt mange steder indenfor de rammer, vi nu engang har, siger hun.
Politiet sent ude
Christian Juhl kontaktede naturligvis også Silkeborg Politi med det samme, men politiet rykkede først ud flere dage senere, hvor polakkerne var over alle bjerge, og der står sagen så.
Merete Pårensgaard slår fast, at politiet skal finde ressourcerne til at rykke hurtigt ud.
- Det er et krav fra folketing og regering at politiet skal finde ressourcerne, siger hun.
Hun henviser til de initiativer, som Folketinget tidligere på året pålagde regeringen at iværksætte mod illegalt arbejde. Blandt andet oprettelse af netværk mellem fagforeninger, arbejdsgivere, politi og andre offentlige myndigheder, og at sikre en effektiv koordination og udveksling af oplysninger mellem myndighederne.
Ligeledes skal der gennem en central enhed under Rigspolitichefen foretages systematisk indsamling og videreformidling af oplysninger om illegal arbejdskraft til støtte for de lokale og regionale myndigheders indsats på området.