Det skal du have tjek på i din årsopgørelse
Du kan nu tjekke Skats oplysninger om løn, boliglån, pension, fagligt kontingent, børnebidrag og meget andet i det forgangne år. Her er fem gode råd til, hvad du skal have tjek på.
Det er vigtigt, at du selv tjekker, om det er de rigtige tal, der står på din årsopgørelse. (Foto: Colourbox) Er lønnen tastet ind korrekt, er omlæggelsen af dit boliglån med i årsopgørelsen, får du korrekt fradrag for dit faglige kontingent?
Alt det og meget mere kan du selv tjekke på SKAT's hjemmeside.
Så log dig ind på din tast-selv-profil med dit Nem-id og tjek, om din arbejdsgiver, banken, realkreditinstituttet eller fagforeningen har indberettet korrekt til SKAT.
Undgå skattesmæk
Du skal faktisk helst sørge for, at SKAT har de korrekte tal inden 17. marts, for så bliver årsopgørelsen rigtig, inden SKAT udbetaler eventuel overskydende skat den 28. marts.
Og der er flere ting, du skal have styr på, inden ændringsfristen 1. maj, hvis du vil undgå at få et skattesmæk eller snyde dig selv for fradrag, du har ret til.
Kontorchef i Skatteministeriet, Henrik Kähler, giver her fem tip til, hvad mange danskere bør være særligt opmærksomme på.
5 råd til hvad du skal have tjek på
1. Lønfeltet er låst i år
- I år har vi låst bl.a. lønfeltet, så man ikke selv kan gå ind og ændre på det. Så man skal altså tjekke, at det beløb, der står i feltet er rigtigt. Ellers skal man nå at gøre sin arbejdsgiver opmærksom på det og få vedkommende til at ændre det. Det samme gælder for pensioner og faglige kontingenter.
2. Hold øje med befordringsfradrag
- Vi får indberetninger fra virksomhederne, men kvaliteten af de oplysninger er svingende. Og nogle gange er det så mangelfuldt, at vi ikke kan fortrykke noget på årsopgørelsen. Så der skal man passe på, at men ikke snyder sig selv for et begrundet fradrag.
3. De tomme felter
- Nogle bliver f.eks. snydt af, at de forskudsregistreret sig korrekt. De betaler måske børnebidrag, som der er fradrag for, og har måske allerede skrevet det på forskudsopgørelsen. Og så tror de, at nu ved SKAT, at de betaler børnebidrag. Men de oplysninger bliver altså ikke videreført til årsopgørelsen, så der skal man ind og skrive beløbet igen.
4. Skal du betale restskat?
- Klik ind på dine personlige skatteoplysninger i skattemappen for at se, hvilke oplysninger der er indberettet til SKAT om f.eks. renter, løn m.v. Skal man betale restskat, kan det f.eks. skyldes, at man har omlagt lån i 2010, og i skattemappen kan man se indberetningen fra realkreditinstituttet om, hvad man har betalt i renter.
5. Tjek forskudsopgørelsen for 2011
Tag et serviceeftersyn til forskudsopgørelsen for 2011, når du alligevel tjekker årsopgørelsen for 2010. Mange opdager, at deres forskudsopgørelse skal ændres, når de ser hvad de har tjent året før. Forskudsopgørelsen findes også i Skattemappen på skat.dk
Tip: Se en video-guide til årsopgørelsen og find hjælp til at ændre oplysninger i din årsopgørelse her.