592 tal - og det kalder De NemID

Fra i dag kan du se din skat 2011, og gå i netbanken med via NemID. Men hvor nemt er det? Et papkort og en jagt gennem 592 tal for at finde en kode med helt andre tal.

I Sverige har man haft kort, hvor man bare skulle skrabe en kode frem (th). Men i Danmark skal tingene absolut gøres svært. Her skal du først lede blandt 148 tal for at finde præcis den rigtige kode.I Sverige har man haft kort, hvor man bare skulle skrabe en kode frem (th). Men i Danmark skal tingene absolut gøres svært. Her skal du først lede blandt 148 tal for at finde præcis den rigtige kode.

Hvor hulen gemmer den kode sig? 4 kolonner og 37 rækker med i alt 592 tal - Er det her Banko-Oles nummerplade? Sudoko for professorer i matematik? Eller en lotto-kupon for system-tænkere?

Nej – det er såmænd bare det såkaldte NemID, hvor man via et nøglekort og en jungle af tal, skal lede efter nogle andre tal, der så er koden til at man via nettet kan se for eksempel sin skat eller gå i sin bank.

Forvirret og forpustet. Det er store dele af befolkningen. Trods sit navn, synes mange overhovedet ikke, at NemId er nemt, og slet ikke hvis man i forvejen har svært ved at læse.

Fagbladet.dk bad en af bagmændene til det nye system, centerleder i IT og Telestyrelsen Palle H. Sørensen om at give en forklaring.

Sikkerheden ligger i din lomme

Hvad skal det der NemID -  nu til for?

- NemiID skal først og fremmest øge sikkerheden. Ved indførelsen af nøglekortet kan hackere ikke bare nøjes med at aflure brugerens computer. Nu skal de også have en hånd i din lomme efter kortet med koder, hvis de vil stjæle fra dig.

Men der findes mange lettere elektroniske løsninger, hvorfor så et papkort, der allerede er forældet, når I indfører det?

- Vi har set på mange muligheder. Både, hvad der kan indføres hurtigt, sikkerheden, prisen på det og brugervenlighed, tro det eller ej. Og vi valgte denne løsning ud fra en samlet vurdering. Og kortet har været afprøvet i fem testforløb med helt almindelige danskere, og herfra lød det, at det ikke var så ringe endda.

Surt at ændre vaner

Men hvorfor skal vi lede gennem lange rækker af tal efter en kode, som man lettere kunne have skrabet frem ligesom på et skrabelod?

- Umiddelbart tror jeg ikke, at et skrabelod ville blive opfattet meget anderledes. Det handler om vaner, og vi udviser altid en vis modstand, når nogle kræver at vi skal ændre adfærd. Og vores erfaring er, at aktiveringen af nøglekortet har givet nogle problemer, men når først man er i gang, så finder de fleste ud af, at det er nemt nok og giver en masse fordele.

Men nemt og billigt bliver det vel ikke med alle de nøglekort i skal sende ud med posten?

- Det er der regnet på, folk får automatisk tilsendt et nyt kort, når der er 20 nøgler(koder) tilbage. Men vi regner ikke med at en normalforbruger vil bruge mere end et kort om året.

Lettere til næste år

Du nævnte at det her er en start, bliver det lettere i fremtiden?

- Vi tror de flest bliver tilfredse med nøglekortet. Alligevel forventer vi allerede næste år, at kunne tilbyde forskellige elektroniske løsninger. En elektronisk ”dims”, der giver dig koder. Samt en avanceret USB nøgle, så man helt slipper for ”nøglekoden”. Den første vil formentlig kunne købes for en pris langt under 100 kroner, og den anden bliver noget dyrere.