Arbejdsløse byggearbejdere på kontrol i regnen

Østarbejdere: Michael og Erik tog på byggekontrol hos Unicef og de fine damer på Østerbro.

På Østerbro lægger et polske firma fliser, får Erik Olsen (tv) og Michael Rathmann besked om. Regnen havde sendt arbejderne hjem, men nu skal firmaet tjekkes. (Foto: Harry Nielsen)På Østerbro lægger et polske firma fliser, får Erik Olsen (tv) og Michael Rathmann besked om. Regnen havde sendt arbejderne hjem, men nu skal firmaet tjekkes. (Foto: Harry Nielsen)

På mobilen viser uret 6.30. 50 byggearbejdere sidder ved de fem borde og får en slurk kaffe, en ostemad og en hurtig orientering om dagens aktion. Sikkerhedshjelme og papirer bliver delt ud, og så er det ud til bilerne.

1.000 byggefolk er sving i hele landet. Målet er for første gang nogensinde at få et samlet overblik over løn og arbejdsvilkår for østarbejderne på de danske byggepladser.

Den arbejdsløse blikkenslager Michael Rathmann kører af sted med Erik Olsen, der er opmåler for betonnerne.

- Hold kæft for et vejr, siger han, mens regnen pisker ned, og de to kører mod Nordhavnen.

Sammen med en stribe andre arbejdsløse er han taget med på aktionen.

Besøg hos FN

Første stop er et stort lager, der skal bygges til Unicef. Der arbejder ungarere og tyskere på pladsen, så de to tjekker firmaerne. Der er overenskomst, og ungarerne får mindstelønnen på 115 kroner. Men det er noget under en dansk malers løn. Papirerne bliver udfyldt og så videre.

Næste stop er FN-byen. Imens vælter regnen ned over København.

Også FN-byen er et stort byggeri med et virvar af underentreprenører. Og også her fortæller byggeledelsen åbent om hvilke firmaer, der har udenlandsk arbejdskraft.

- Vi har et etisk ansvar. De skal aflønnes efter overenskomsten, det er der ingen tvivl om, siger Lars Bohl, der er byggeleder fra Pihl & Søn.

Udenfor holder en stor bus på polske plader, der tilhører firmaet Budomex. Men deres arbejdsleder er her ikke, så det er ikke muligt at få en snak med dem.

En 50'er i timen

Det viser sig, at et andet firma med fire tyske murere ikke har overenskomst. Erik Olesen ringer ejeren op og forklarer: Vi sender dig lige en overenskomst, og så tager vi et møde i fagforeningen. Ok, lyder det i den anden ende.

Styrtregnen er blevet til små dryp. Nu gælder det et par villaer på Østerbro, og så er det tilbage til fagforeningen og aflægge rapport.

- Jeg var den ældste i firmaet og blev fyret som den første, da krisen kom, fortæller 59-årige Michael Rathmann.

Der er 201 arbejdsløse blikkenslagere alene i København, mens østarbejdere arbejder til en løn, der er umulig at konkurrere med:

- Jeg kan jo ikke leve for en 50'er i timen, mener Michael Rathmann.