Ledigheden på Samsø styrtdykker

Fodslag mellem 3F og landmænd på Samsø har på seks måneder fået 3F-ledigheden ned fra rekordhøje 43,5 procent til under to procent.

Et godt samarbejde mellem 3F Samsø og landmændene på Samsø om i langt højere grad at bruge lokal arbejdskraft i grønsagsproduktionen har fået ledigheden til at styrtdykke fra 43,5 procent til under to.Et godt samarbejde mellem 3F Samsø og landmændene på Samsø om i langt højere grad at bruge lokal arbejdskraft i grønsagsproduktionen har fået ledigheden til at styrtdykke fra 43,5 procent til under to.

Et godt samarbejde mellem 3F Samsø og landmændene på Samsø om i langt højere grad at bruge lokal arbejdskraft i grønsagsproduktionen, er en af hovedårsagerne til, at 3F-ledigheden er styrtdykket på få måneder. Fra 43,5 procent i marts til den laveste nogensinde med blot syv fuldtidsledige tilbage, oplyser afdelingsformand Hans Schmidt.

Holdbare aftaler

- Forrige år havde vi store problemer med landmændene i forbindelse med deres brug af udenlandsk arbejdskraft primært fra "det gamle EU". Men striden endte med, at vi satte os ned og fik en snak. De aftaler, vi lavede med Landboforeningen, har siden holdt 100 procent, siger han.

Det mærker afdelingen nu, hvor de må melde udsolgt, når arbejdsgiverne efterspørger arbejdskraft.

- Det betyder, at for eksempel Samsø Konservesfabrik er nødt til at hyre litauere, siger han.

Fortrinsvis kvinder

Han oplyser, at de syv fuldtidsledige, der reelt er, ud af afdelingens 450 medlemmer, fortrinsvis er kvinder sidst i 50erne.

- Ser vi udelukkende på antallet af fuldtidsledige, er ledigheden nede på under to procent. Men vi har også otte personer i jobtræning. Regner vi dem med plus dem, der får supplerende dagpenge, når de for eksempel er berørt af ledighed nogle få dage ved jobskifte, er procenten noget højere. Men stadigvæk usædvanligt lav - også i forhold til sidste år, siger han.

Massiv uddannelsesindsats

En anden forklaring på den lave ledighed er, at afdelingen har oprustet på uddannelsessiden.

- Det er noget vi kæmper hårdt for. Vi er hele tiden ude at spørge arbejdsgiverne, hvilken efteruddannelse der er brug for. Vi har samtidig et godt samarbejde med AMU, der kommer til øen og kører kurser især i vinterperioden, hvor sæsonledigheden traditionelt er høj, siger han.