Dansen om de ledige

Alle vil hjælpe ledige akademikere i job, hvilket der afsættes 50 millioner kroner til. Dansk Folkeparti vil også sætte penge af til ledige ufaglærte, men det er der ikke samme opbakning til.

Line dancere i aktion. Politikerne er også gået i aktion for at skaffe job til udvalgte grupper af ledige. (Palle Peter Skov)Line dancere i aktion. Politikerne er også gået i aktion for at skaffe job til udvalgte grupper af ledige. (Palle Peter Skov)

Socialdemokraterne foreslår nu at bruge 50 millioner kroner på at komme den høje ledighed blandt akademikere til livs.

Men forslaget bliver ikke godt modtaget hos regeringens støtter i Dansk Folkeparti, der er modstander af at skelne mellem akademiske ledige og ufaglærte ledige.

- Hvis akademikerne skal have 50 millioner kroner mere, så skal der også lukkes op for posen til for eksempel ufaglærte og metalarbejdere, der også er hårdt ramt af ledighed. Ellers vil vi ikke være med, siger Bent Bøgsted, der er arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti.

Han foreslår derfor, at der afsættes minimum 150 millioner kroner til faglært og ufaglært arbejdskraft, som blandt andet skal bruges til mere efteruddannelse.

Hjort: Midler til akademikerne

Det forslag støttes af LO, der afviser en positiv særbehandling af akademikerne.

Bent Bøgsted regner dog slet ikke med, at millionerne bliver udløst fra beskæftigelsesministeriet.

- Arbejdsmarkedsreformen, Flere i Arbejde, gælder jo også for akademikere, som kan komme i virksomhedspraktik osv. Jeg tror slet ikke, at beskæftigelsesministeren er parat til at give penge i den her størrelsesorden, siger han.

Til Politiken tirsdag siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) at der ikke kommer til at skorte på midler til akademikerne.

Spørgsmålet er hvor pengene komme fra. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren, men kilder i ministeriet gør på linie med Bent Bøgsted (DF) opmærksom på, at der allerede er penge på aktivrammen til en indsats.

Positiv særbehandling af akademikere

Claus Hjort Frederiksen skal mødes med akademikernes organisation (AC) den 4. februar for at evaluere indsatsen mod ledighed.

I november måned var 6,6 procent af akademikerne ledige, når man renser for sæsonudsving. Seneste ledighedstal for SiD er ugerne 50/51 hvor ledigheden er på 12,4 procent. Tallet er ikke korrigeret for sæsonudsving.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen. Partiets forskningsordfører Lene Jensen indrømmer i gårsdagens Politiken, at forslaget er en positiv særbehandling af akademikerne.