Højteknologi vil udrydde ufaglærte job
Der er brug for højteknologisk forskning for at redde job og velfærd. Men det vil ikke skabe ufag-lærte job, mener eksperter. I stedet bør ufaglærte blive selvstændige.
Regeringens forskningsfond med 16 milliarder vil ikke skabe flere ufaglærte job i eksempelvis elektronikbranchen, forudser to professorer. Ufaglærte bør fremover etablere selvstændig servicevirksomhed, lyder et forslag. (Scanpix) Regeringen er godt på vej til at poste 16 milliarder kroner i en fond, der skal sikre højteknologisk forskning i Danmark.
Satsningen er nødvendig, hvis den danske velfærd skal sikres på lang sigt, mener politikere og eksperter samstemmigt.
Men forskning og satsning på højteknologi vil ikke den redde den ufaglærte arbejdsplads, som vi kender den i dag.
Det siger professor i økonomi Bengt-Åke Lundvall, fra Center for Erhvervsstudier på AUC.
- Det står klart, at man under alle omstændigheder skal ændre definitionerne af ufaglært arbejdskraft. Den gammeldags forståelse af en ufaglært i industrien, der laver det samme, er på vej ud. Kompetencer og kvalifikationer bliver stadig vigtigere. Der skal samfundet være mere ambitiøs, siger Bengt-Åke Lundvall.
Han tror dog ikke, at de såkaldte ufaglærte stillinger vil forsvinde helt. Forskning i højteknologi vil ikke alene kaste stillinger af sig til højtuddannede, men også til mindre uddannede.
- Se på IT-området. Her har man i princippet haft både mange ingeniører og mange ufaglærte, siger professoren fra AUC.
Efteruddannelse er blevet for dyr og uinteressant
Desuden mener Lundvall, at der på kort sigt også er brug for en generel satsning på en opkvalificering af arbejdskraften.
- Man har i de senere år gjort det dyrere og mindre attraktivt at få efteruddannelse og arbejdsmarkedsuddannelser. Det er i modsat retning af hvad, der er brug for, siger Bengt-Åke Lundvall, der endeligt også advarer mod en ensidig satsning.
- Dér hvor vi har stået skarpt i den internationale konkurrence er jo i mere traditionelle brancher som maskiner, beklædning, møbler og fødevarer.
- Industrier der er forskningstunge har vi jo ligget i bunden med. Og regeringen har trukket det niveau længere ned. Så udelukkende at satse på højteknologi svarer til, at Danmark skal blive en førende skisportsnation og droppe fodbold og håndbold. vi skal også satse på et bredt kompetenceløft i mere traditionelle industrier, siger Bengt-Åke Lundvall.
Nyt lavtlønsområde
En anden professor, Søren Wenneberg, der er leder af institut for ledelse, politik og filosofi på Handelshøjskolen i København advarer dog mod at tro for meget på et ufaglært arbejdsmarked.
- Der vil blive mindre plads til den traditionelle produktion med lønmodtagere, der forventer en forholdsvis høj løn. Der vil ske en opdeling mellem de veluddannede på den ene side og den traditionelle produktion, som bliver mere automatiseret og dermed i højere grad et lavtlønsområde på den anden, siger Søren Wenneberg.
Derfor skal der tænkes nyt, mener professoren.
- Det er problematisk at lægge op til den form for samfund uden at tænke over, hvad der skal ske med dem uden lang uddannelse. Uanset om man er venstremand eller socialdemokrat må man mene det er en god ide, at såkaldte ufaglærte eller kortuddannede ikke bare bliver til overs. Der skal tænkes nyt, så de mennesker bliver produktive og får et godt liv, siger Søren Wenneberg.
Fra ufaglært til selvstændig
En af løsningerne går ud på at skabe en ny selvstændighedskultur i Danmark. Det er nemlig ikke muligt at uddanne sig ud af problemet, mener Wenneberg.
- Dem, der skal skabe virksomhederne og væksten, er de veluddannede. Det kræver tyve år på skolebænken, og det er der mange, som hverken er gode til eller har lyst til. Det er spild af deres kræfter, siger Søren Wenneberg.
De ufaglærte skal derimod i langt højere grad lære at være selvstændige frem for lønmodtagere. Der vil nemlig i høj grad blive brug for serviceydelser i fremtidens videnssamfund, mener professoren fra handelshøjskolen.
- Vi kan gøre det bedre ved at fremme iværksætter ånden. Ikke ved, at man bare på liberalistisk vis skal overlade alle til sig selv. Men ved at uddanne og fremme den selvstændige og innovative ånd helt fra skolen, siger Søren Wenneberg.
Irland som foregangsland
Han peger på Irland som et godt eksempel. I hovedstaden Dublin har man bekæmpet en høj arbejdsløshed ved at satse meget aggressivt på igangsættelse og iværksætterånd. Den satsning har sat gang i regionen, påpeger Wenneberg.
- Flere og flere går ud og laver deres eget lille firma. Man har faktisk noget af den samme ånd i Danmark, men ser af en eller anden tåbelig grund ned på det. Se fremmedarbejderen, der har en kiosk på hjørnet. Mange har formentlig en bolig, en god bil og råd til at brødføde familien. Men vi ser ned på ham, fordi han står i kiosken. Det skal vi ud over, siger Søren Wenneberg.