Budmangel kan presse lønnen op
Ny overenskomst giver postbude adgang til lokale lønforhandlinger. Goder som barsel- og seniorordning samt betalt spisepause beholdes.
Den nuværende mangel på postbude kan fremover tvinge Post Danmark til at hæve lønnen en ekstra tak i de områder, hvor det er sværest at rekruttere folk. Den nuværende mangel på postbude kan fremover tvinge Post Danmark til at hæve lønnen en ekstra tak i de områder, hvor det er sværest at rekruttere folk. Det vurderer Jens Bendtsen, forhandlingssekretær i 3F's Industrigruppe, der har været med til at forhandle en ny overenskomst i hus for de ansatte i Post Danmark.
Det drejer sig om en såkaldt tilpasningsaftale. For tre år siden meldte Post Danmark sig ind i Dansk Industri, og fra 1. marts næste år er hovedparten af medarbejderne dermed formelt omfattet af Industriens Overenskomst - dog altså i en tilpasset udgave. Det betyder først og fremmest, at en række lokale aftaler bevares.
For postbude og postarbejdere på almindelige vilkår vil der efter 1. marts være adgang til lokale lønforhandlinger.
- Vi har sikret os, at der bliver tale om reelle lønforhandlinger. Det vil sige, at de lokale ledere, vore tillidsfolk skal forhandle med, vil være klædt på til at indgå aftaler, uden at skulle spørge Post Danmarks ledelse om lov først. Og det er da bestemt en mulighed, at vi vil se større lønstigninger i de områder, hvor det er svært at skaffe arbejdskraft, siger Jens Bendtsen.
Normalløn til tidligere tjenestemænd
De tidligere tjenestemænd, som i dag er overenskomstansatte på særlige vilkår, bevarer det hidtidige normallønssystem, hvor lønnen aftales for hele overenskomstperioden.
- De tjener typisk langt mere, og ville næppe få noget ud af at gå over til minimalløn. Jeg ser det samtidig som en klar fordel, at vi har begge lønsystemer inden for virksomheden. Som ledelse kan man næppe holde til at give én medarbejdergruppe en større procentmæssig fremgang end en anden, siger Jens Bendtsen.
Aftalen omfatter cirka 11.000 overenskomstansatte og 7.000 tidligere tjenestemænd. Den er formelt indgået mellem Dansk Industri og CO-industri, men er i praksis forhandlet på plads af 3F's Industrigruppe og Post Danmarks ledelse.
Beholder senior- og barselsordning
For alle 18.000 gælder, at de bevarer flere af de goder, de havde som statsansatte. Blandt andet bevarer de deres seniorordning og barselsaftale, som begge er mere gunstige end i Industriens Overenskomst, og deres spisepause er fortsat betalt. Disse goder står nedfældet i lokalaftaler, som dog har samme værdi som selve overenskomsten, og kan kun opsiges ved overenskomstens udløb.
På nogle områder vil de postansatte altså have bedre vilkår end flertallet på det private arbejdsmarked. Derfor er det aftalt, at parterne mødes, når de generelle overenskomstforhandlinger er overstået, for at udmønte et eventuelt provenu af de resultater, der er opnået.
For eksempel får de tidligere tjenestemænd ikke megen glæde af en forhøjelse af pensionsbidraget, og det skal så veksles til noget brugbart.
- Vi har allerede aftalt, at en del af provenuet skal bruges til at forbedre seniorordningen, så den gælder fra det 57. år, hvor den i dag gælder fra 60 år, siger Jens Bendtsen.