Branche: Stop umenneskelige forhold for rengøringsansatte
Den beskidte rengøring:
Kommuner, statslige myndigheder og private firmaer bærer alle et stort ansvar for umenneskelige forhold for rengøringsmedarbejdere i Danmark, når de bliver ved med at presse prisen. Det mener DI Service-formand.
- Flere rengøringsfirmaer bruger forretningsmetoder, der overskrider alle former for moralsk og juridiske grænser, siger Maarten van Engeland, der er formand for DI Service og administrerende direktør for rengøringskoncernen ISS. (Foto: Pressebillede fra ISS) Umenneskelige og slavelignende forhold præger dele af rengøringsmarkedet. Markedets brodne kar og rengøringsbranchen har et ansvar for at rydde op. Men indkøbere i kommuner, stat og virksomheder kan ikke fraskrive sig deres del af ansvaret. Det mener Maarten van Engeland, der er administrerende direktør for ISS og formand for DI Service.
- Vi har alle et ansvar, fordi det i sidste ende handler om mennesker. Man køber en serviceydelse, og hvis man bliver ved med at presse prisen, går det i sidste ende ud over de medarbejdere, der står med moppen i hånden, siger han.
Intet forsvar for brodne kar
Maarten van Engeland beskriver forhold, hvor selv offentlige indkøbere kører over for rødt, selvom de bliver advaret om konsekvenserne af deres forventninger til ekstra lave priser:
- Vi har oplevet en statslig myndighed, der inden en udbudsrunde får et konsulenthus til at regne på, hvor meget en rengøringsopgave bør koste. Efter vurderingen skærer myndighederne yderligere 40 millioner kroner af udbuddets kontrakt og sænker dermed prisen til et urealistisk niveau. Det havde ingen effekt, at en leverandør påpegede, at man ikke kunne levere til den pris med danske medarbejdere, siger den administrerende direktør for ISS og formand for DI Service.
Kritikken kommer efter Fagbladet 3F's afsløringer af massiv løndumping og ifølge en ekspert klare tegn på menneskehandel hos mindst én underleverandør til Danmarks næststørste rengøringsfirma, Forenede Service. Men kritikken er ikke et forsvar for rengøringsbranchens brodne kar, understreger Maarten van Engeland:
- Flere rengøringsfirmaer bruger forretningsmetoder, der overskrider alle former for moralsk og juridiske grænser. Derfor er det også helt på sin plads, at Bagmandspolitiet og SKAT har sat ekstra fokus på rengøringsbranchen, siger han.
Offentlig rengøring for mange millioner
Det er ikke første gang, at Forenede Service får skarp kritik fra egne rækker. For nylig kaldte formanden for Servicebranchens Arbejdsgiverforening og administrerende direktør for Compass Group Danmark, Jesper Busk, forholdene for udenlandske rengøringsfolk for ”fuldstændige umenneskelige”.
De danske skatteydere betaler for tiden hvert år et trecifret millionbeløb til Forenede Service - for rengøring på blandt andet offentlige skoler og børnehaver.
Koncernchefen for Forenede Service, Peer C. Krogh, er selv medlem af DI Services bestyrelse. Hør Peer C. Kroghs syn på forholdene i tv-interview med Fagbladet 3F her.