Politiet dropper sager om illegale
Hver fjerde sag mod arbejdsgivere om illegalt arbejde henlægges. Rigsadvokaten er tavs. Enhedslisten kræver ministeren ind i sagen.
I marts anholdt politiet ni rengøringsfolk på Københavns Universitet for at arbejde illegalt for den danske rengøringsgigant Forenede Service. (Arkivfoto: Colourbox) I Sønderjylland har politiet syltet en sag om illegalt arbejde i fem år, så sagen nu er forældet, og arbejdsgivernes slipper for straf.
Men det er ikke kun i Tarp ved Esbjerg, at chefer går fri i sager om illegalt arbejde. Siden EU's østudvidelse i 2004 er mere end hver fjerde sag mod chefer sigtet for illegalt arbejde blevet droppet. Det er sket, uden sagen er kommet i retten, eller de har fået en bøde.
Det viser opgørelser fra Rigspolitiets Udlændingeafdeling, som Fagbladet 3F har indsamlet.
Ud af 2.157 sigtelser mod arbejdsgivere, er 622 sager - mere end hver fjerde - blevet henlagt, tiltalen er undladt, eller påtalen er opgivet.
- Det er for dårligt. Det er altid danske bagmænd, der står bag i den slags sager. Folk i de kredse er dygtige til at lave social dumping, så det er enormt vigtigt at få straffet bagmændene, mener forhandlingssekretær i 3F Palle Bisgaard.
Rigsadvokat har ingen forklaring
Han har selv anmeldt en del sager om illegalt arbejde. Og ofte først fået svar fra politiet flere år efter.
- Det er politiet, der har haft det sværest ved at håndtere den udenlandske arbejdskraft, mener Palle Bisgaard.
For fire år siden erkendte Rigspolitiets Udlændingeafdeling, at indsatsen mod illegalt arbejde havde slået fejl. Politiets kredse havde ikke brugt de kræfter på det, som Rigspolitiet ellers havde besluttet.
- Hvis de har opgivet en fjerdedel af sagerne, fordi de ikke har kræfter til det, så er det alt for mange, mener Palle Bisgaard.
Rigsadvokaten repræsenterer anklagerne i politiets kredse. Men Rigsadvokaten ønsker ikke at forklare, hvad der er årsag til, at de mange sager aldrig kommer i retten, og uden der bliver udstedt en bøde. Det oplyser kommunikationschef Mikkel Tastum.
Kræver forklaring af minister
Afsløringen får regeringens støtteparti Enhedslisten til at kræve en forklaring af justitsminister Morten Bødskov (S).
- Det er et kæmpe problem. Det er i direkte modstrid med den ekstra indsats, vi har besluttet, siger Finn Sørensen, Enhedslistens ordfører for social dumping.
Enhedslisten og regeringen blev før jul enige om at afsætte 65 millioner kroner ekstra til at bekæmpe social dumping på det danske arbejdsmarked.
Forligspartierne skal også løbende se på, om lovgivningen skal ændres, så det bliver muligt for politiet og de andre myndigheder at stoppe fusk og svindel med underbetalt arbejdskraft.
- Det kan ikke nytte noget, at en myndighed blokerer for det arbejde, mener Finn Sørensen.