Praktik giver bedre muligheder for job
Når unge er i virksomhedspraktik stiger chancen for at få et job som nyuddannet. Det viser nye europæiske tal.
EU opfordrer virksomheder til at tage flere lærlinge. Elever, der har været i praktik i virksomheder, kommer nemmere i job. (Arkivfoto: Harry Nielsen) Foregår store dele af en faglig uddannelse i praktik i en virksomhed, er chancen for at komme i arbejde større, end hvis uddannelsen kun foregår på skolebænken. Det viser tal fra EU's Arbejdskraftundersøgelse.
I de lande hvor faglærte uddannelser indeholder praktikophold er 78 procent af de 18-24-årige i arbejde. Det tal er markant lavere og kun på 53 procent for de unge europæere, hvis faglige uddannelse kun foregår på skolebænken. Samtidig er der tre procent færre arbejdsløse blandt de unge, der har været i praktik end hos dem uden praktik.
- De moderne danske lærlingeuddannelser er gode til at ruste de unge til at komme ud på arbejdsmarkedet. Dels fordi arbejdsmarkedets parter har indflydelse på hvordan uddannelsen sammensættes, og dels fordi de unge lærer at samarbejde og begå sig i praktikperioden. Blandt andet fordi de har kundekontakt, siger Christian Helms Jørgensen, lektor på Roskilde Universitet og forsker i erhvervsuddannelser.
Danmark er europæisk duks
På grund af de gode resultater med at sende unge i praktik, slår EU-Kommissionen på tromme for at få flere lande til at sende unge ud i praktik, mens de er under uddannelse. Her bliver Danmark fremhævet som klassens duks, fordi Danmark er det land i Europa, hvor flest faglige uddannelser involverer praktik.
Men i Danmark mangler knap 10.000 unge en praktikplads. Derfor skal flere virksomheder tage ansvar og være med til at uddanne fremtidens faglærte. Det skriver EU-Kommissionen i en ny strategi for uddannelse i Europa.
Øget skolepraktik bekymrer
Den store mangel på praktikpladser har fået antallet af elever i skolepraktik til at stige med 28 procent i forhold til sidste år.
Men selvom en undersøgelse for nylig har slået fast, at elever i skolepraktik ikke er ringere stillet end elever i virksomhedspraktik med hensyn til faglige kompetencer, så er det svært at lære de sociale omgangsformer i en skolepraktik. Det mener Christian Helms Jørgensen.
- De unges jobmuligheder er umiddelbart bedre, hvis de har været i praktik i en virksomhed. De fleste elever i skolepraktik kommer dog også ud i kortere praktikperioder i virksomheder, og vi kan se, at unge der har været i skolepraktik på længere sigt ikke er dårligere stillet end andre. Men styrken ved de danske erhvervsuddannelser er, at de er tæt knyttet til arbejdsmarkedet siger Christian Helms Jørgensen.