Antorini vil stoppe praktikkaos
Uddannelse:
Praktikpladskøen er vokset fra 4.300 unge til rekordhøje 11.000 unge på fem år trods diverse praktikaftaler. Nu vil regeringen have en varig løsning, der virker, og alt er i spil.
Den konstante mangel på praktikpladser er et kæmpeproblem, siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S). (Foto: Arkiv) Indtil videre har alle politiske tiltag mod de manglende praktikpladser slået fejl. Derfor vil regeringen til efteråret lave en ny strategi, der kan skabe flere praktikpladser. Den udmelding kommer efter, at de seneste tal fra Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at antallet af praktikpladssøgende unge er steget støt fra 4.302 i juni 2008 til rekordhøje 11.121 unge i juni 2012.
- Det er et kæmpeproblem. Praktikpladser er på toppen af regeringens dagsorden, og nogle af de afgørende drøftelser vil ske til efteråret. Vi går efter en varig aftale, der virker, så vi ikke skal lave politiske aftaler år efter år, pointerer børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).
Ordninger som for eksempel præmieringsordningen på 70.000 kroner til arbejdsgiverne for hver ny praktikplads, de opretter, skal kigges grundigt efter.
Ikke godt nok
- Det virker ikke godt nok, og det er ikke i orden. Vi vil se på ordningen, og hvordan den kan fungere bedre. Det samme med skolepraktikken og forslag som for eksempel praktikcentre med delaftaler. Men alt er i spil, vi er åbne over for alle forslag, siger hun.
Hun understreger, at uddannelsesgarantien bliver skærpet, så unge, der starter på en erhvervsuddannelse, kan være sikre på at gøre den færdig - ellers vælger de gymnasiet.
Cirka en tredjedel af dem, der er i praktik nu, er over 25 år, og her er der også ændringer på vej.
- Der er ingen grund til praktik for dem over 25 år, sådan som det er i dag. Mange har erhvervserfaring i forvejen, og den skal tælle med. Derimod mangler de unge jo erhvervserfaringen, så det er noget, vi kigger på, siger hun.
3F advarer
Hun fremhæver, at de unge ikke skal skubbe de voksne ud.
- Vi ønsker, at så mange som muligt får en erhvervsuddannelse - både voksne og unge. Vi skal have et voksen- og et ungespor på erhvervsuddannelserne, siger hun.
I 3F understreger forbundssekretær Per Christensen, at det er godt, ministeren har vilje til at løse praktikpladsproblemerne - og øje for problemstillingerne, når det gælder voksne.
- Men vi advarer mod, at ændringer får den konsekvens, at det bliver vanskeligere for voksne at få en faglig uddannelse. Det er rigtigt, at en del af de voksne ufaglærte har erhvervserfaring. Men det er ikke ensbetydende med, at de ikke har behov for praktik i deres uddannelsesforløb. Derfor skal løsningen være for både unge og voksne, siger Per Christensen.