Testkok: Snysk og kål med antiprut

Hos familien Keldorff er der gang i madeksperimenterne og det kan betyde, at der kommer Thai á la Kaj eller andre hjemmestrikkede retter på bordet.

Radiokøkkenet: Hør hvordan Nikolaj Kirk laver blomkålsgratin - og dummer sig:

Den sønderjyske egnsret Snysk - årstidens grøntsager i stuvning - er ikke en fast del af madprogrammet i rækkehuset lidt uden for Nordborg på Als, hvor Eva på 47, Lars Bo på 15 og Kaj på 51 år residerer.

Til gengæld har Fagbladet 3F's testkokkefamilie mange andre favoritretter. Thai á la Kaj for eksempel, der sådan set bare er rester fra køleskabet, som får sig en tur i wokken. Og så kål med antiprut i "finitokogt" sovs, der på almindelig dansk er en speciel omgang koteletter i fad.

Fantasien fejler ikke noget hos familien Keldorff, og mens Kaj holder sig til faste retter, når han har madtjansen, så er det Eva, der er den innovative, når der skal testes nye retter - og laves sovs.

Kirk ville fryde sig

Mad uden krydderier er som tungen ud af vinduet. Og kok Nikolaj Kirk ville gnide sig i hænderne ved synet af potterækkerne med krydderurter, der balancerer sirligt op ad havemuren lige ved siden af familiens store kuglegrill, hvor der tilberedes mad hele foråret og sommeren.

Og det er et godt miljø at arbejde i. Haven bærer tydeligt præg af, at Eva og Kaj begge arbejder ved Vej og Park i Nordborg Kommune. Stensætninger, farverige bede, en stol hvor bunden udgøres af husløg. Smukt og inspirerende.

Og netop trangen til inspiration har fået familien til at melde sig som testkokke.

- Vi er så spændte på, hvilke opgaver, vi får. Og så blev vi forbløffede, da vi fik den sidste opskrift på blomkålsgratin, siger Kaj.

En ret de fleste danske familier har spist i årtier, men som aldrig har været på bordet i Nordborg. Men den smagte godt, synes familien. Teenageren Lars Bo var lidt forbeholden. Men nu må han selv komme med alternativer. For drømmen om at blive kok skal måske realiseres, så nu har knægten fået en ugentlig maddag.