LO vil ruste lønmodtagere til globalisering
FV-05:LO brugte høring om globalisering til at lancere 10-punktsplan. Regeringen og S er fortsat enige om at være uenige om indsatsen for mest truede lønmodtagere.
Mogens Lykketoft og Bendt Bendtsen var i direkte duel om et af valgets hovedtemaer: Globaliseringen og beskæftigelsen. De var ikke overraskende uenige om indsatsen. Til gengæld har LO nu en plan. (Niels Nyholm) Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen var - som han selv udtrykte det - på udebane i sin hjemby, da han mandag eftermiddag entrede Hotel H.C. Andersen i Odense til en LO-høring om globalisering. Klakørerne fra Konservativ Ungdom var i undertal, hvilket især kunne høres, når hans modstander i boksearenaen - der var tilhørere til alle sider - fik sat et dybt stød eller et jab ind.
Modstanderen var S-formand Mogens Lykketoft, og dermed var der lagt op til en direkte duel om et af valgkampens hidtidige hovedtemaer: Beskæftigelse og globalisering. Samtidig blev der sat ekstra fokus på en høring, LO havde planlagt et stykke tid inden valget blev udskrevet.
LO's anledning var at lancere en ambitiøs 10-punktsplan, der skal ruste danske arbejdspladser og lønmodtagere til globaliseringen.
- Vi skal lægge kræfterne sammen i en ny, stor national satsning på efteruddannelse, der kan trække nye og vellønnede job til Danmark. Vi skal have som ambition at skabe verdens bedste voksen- og efteruddannelsessystem, sagde LO's formand, Hans Jensen.
10 milliarder er for lidt
Blandt elementerne i planen er ret til seks måneders efteruddannelse hvert femte år, en regional udviklingsfond, der skal skabe vækst i de hårdest ramte områder, og en faglig ambulancetjeneste, der skal sættes ind, når der er risiko for lukning eller massefyringer - og ikke som i dag, hvor hjælpen først kommer, når fyringerne er varslet.
Desuden vil LO have ophævet nogle af de nuværende begrænsninger - blandt andet regelen om, at man kun har ret til seks ugers efteruddannelse, når man er blevet afskediget. Og Hans Jensen understregede, at VK-regeringens valgoplæg om 10 milliarder kroner ekstra til forskning og uddannelse, under ingen omstændigheder rækker.
- Hvis regeringen skal leve op til målet om at bruge en procent af bruttonationalproduktet på forskning, skal de bruge alle 10 milliarder alene på det. Og så er det jeg spørger mig selv: Hvor er pengene til efteruddannelse af lønmodtagerne, sagde han.
Forskning og skattelettelser
LO-formanden tilføjede, at han håbede på et svar via den efterfølgende politikerduel, men det fik han ikke. Bendt Bendtsen holdt fast i regeringens målsætning om de 10 milliarder kroner, og i, at skattelettelser til erhvervslivet, som også er en del af VK-planen, i virkeligheden er det bedste middel mod udflytning af arbejdspladser.
- Vi skal sikre, at virksomhederne kan tjene penge i Danmark. Socialdemokraterne vil omvendt hæve erhvervsbeskatningen, og den plan er en hån mod alle i blå kedeldragt, for den vil føre til hurtigere udflytning, sagde erhvervsministeren.
Han havde dog ingen konkrete forslag om, hvad der skal gøres for at hjælpe de arbejdere, der under alle omstændigheder vil miste deres job som følge af globaliseringen. Og dermed kom han til kort i en forsamling, der blandt andet talte fyrede slagteriarbejdere og udflytningsramte arbejdere fra den lokale virksomhed Micro Matic.
- Som det er i dag, kommer hjælpen alt for sent, og vilkårene for at blive efteruddannet eller omskolet er for ringe. Hvis man har en familie at forsørge, har man altså ikke råd til at tage en to- eller tre-årig uddannelse på SU. Så er der mere perspektiv i Socialdemokraternes forslag om, at man skal kunne uddanne sig til 125 procent af dagpengesatsen, sagde Mogens Madsen, der er fællestillidsrepræsentant på Micro Matic.
Rabat til de innovative
Socialdemokraterne vil i stedet lette skatten på arbejdsindkomster, og den regning skal erhvervsliv et være med til at betale, fastholdt Mogens Lykketoft. Han er dog parat til at kigge på en model, så de virksomheder, der skaber arbejdspladser i Danmark, kan slippe billigere.
- Men vi ser altså ikke meget perspektiv i, at Mærsk og bankerne skal slippe billigere i skat. Det er der ingen nye arbejdspladser i, sagde han.
Socialdemokraterne vil som regeringen satse massivt på forskning og uddannelse - efter eget udsagn fem milliarder mere end regeringen frem mod 2010. Desuden vil partiet have et langt tættere samspil mellem den offentlige og private sektor.
- Vi skal kombinere de høje krav, vi fra det offentlige stiller til energi, miljø og sundhed, med en satsning på forskning og eksport. Som vi har gjort med vindmøllerne, sagde Mogens Lykketoft.