Erhvervsledere vil have flere voksenlærlinge
Regeringen vil begrænse antallet af voksenlærlinge med sin jobplan. Men det vil være dumt og true virksomhedernes chancer i fremtiden, lyder det entydigt fra lokale erhvervsledere.
21 ledere fra de 78 erhvervsservicecentre mener, at det ville være et dårligt tiltag, hvis politikerne gør det sværere at omskole ansatte gennem en faglært uddannelse som voksenlærling. (Arkivfoto) Danske virksomheder skal bruge flere operatører, smede og andre faglærte for at klare sig i fremtiden.
Derfor er det en uhyre dårlig idé, at regeringen pønser på at begrænse antallet af voksenlærlinge. Det mener landets erhvervsservicecentre, der rådgiver de danske virksomheder.
Nyhedsbrevet 3F har spurgt 21 ledere fra de 78 lokale centre, og her svarer alle undtagen en, at det ville være et dårligt tiltag, hvis politikerne gør det sværere at omskole ansatte gennem en faglært uddannelse som voksenlærling. Kun en enkelt svarer, at der vil være mindre brug for ordningen i fremtiden.
Tre ud af fire erhvervsledere forventer, at der vil blive brug for flere faglærte indenfor nogle eller alle erhverv. Især vil der mangle faglærte indenfor service og industri, viser rundspørgen.
Chef for Esbjerg Erhvervsudvikling, Kristian Bendix Drejer, ser bekymret på regeringens planer.
- Der er flere virksomheder i Esbjerg, der står og mangler faglærte. Puljen bliver lynhurtigt brugt, og vi kan se, at der er brug for flere voksenlærlinge, siger han.
Færre pladser
Regeringen har varslet at ændre reglerne for tilskud til voksenlærlinge som led i den jobplan, der lige nu er sat i venteposition. Meningen er, at færre skal have adgang til ordningen. Sidste år begyndte 4.500 voksne en faglært uddannelse med tilskud fra staten i bagagen. Men der er brug for flere, ikke færre voksenlærlinge, mener Kristian Bendix Drejer.
- Jeg vil være ked af, hvis der bliver skåret i ordningen. Det er et godt redskab til at give folk, der er kommet skævt ind på arbejdsmarkedet en god uddannelse. Det har virksomhederne også brug for, siger han.
Esbjerg satser stærkt på at blive en region der producerer indenfor energi, for eksempel vindkraft og bioenergi. Men den udvikling afhænger af, om der er nok uddannet arbejdskraft, forklarer den lokale erhvervschef.