Tilskudsjob i kommunerne vokser kraftigt
På ét år er der kommet over 4.000 flere i fleks- og tilskudsjob i kommunerne. På samme tid har kommunerne mistet over 7.000 overenskomstansatte og tjenestemænd.
(Grafik: Lau Mattesen) Fra august 2009 til august 2010 er der kommet 4.095 ekstra i fleks- og tilskudsjob i kommunerne. På samme tid er der blevet 7.393 færre overenskomstansatte og tjenestemænd. Det viser de nyeste tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor.
Kan få ordinære job til at forsvinde
I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd siger senioranalytiker Jes Vilhelmsen, at det skaber risiko for, at ordinære job forsvinder.
For år tilbage var der også mange i offentlige løntilskud. Men til forskel fra tidligere har kommunerne nu fået ansvaret for aktivering af dagpengemodtagerne, siger han.
- Kommunerne er presset på økonomien og skal fra årsskiftet aktivere til tiden, ellers koster det på refusionen. Så ligger det lige for at aktivere ledige i kommunale løntilskud. Dels får man folk aktiveret, som man skal, og dels får man noget arbejdskraft i kommunerne. Risikoen er at de ordinære job fortrænges. Men der er ikke lavet mange analyser af fortrængning af job. Det er et område, man bør holde godt øje med nu, siger Jes Vilhelmsen.
Ser skævt til
Ser man på tallene for 3F'erne, går billedet igen. Fra august sidste år til samme tid i år er antallet af specialarbejdere, gartnere, rengøringsassistenter og teknisk-servicemedarbejdere faldet med 1.232 fuldtidsbeskæftigede.
Antallet af tilskudspersoner er steget med 1.003. Ikke mindst inden for teknisk service (pedeller).
Formanden for den offentlige gruppe, Ellen K. Lykkegård, frygter dels, at de ordinære job forsvinder.
- Dels retter vores bekymring sig mod de ekstraordinære ansatte. Der skabes ingen reelle job ud af det her. Og vi risikerer, at man begynder at se skævt til ekstraordinære ansatte, som helt uforskyldt bliver en slags løntrykkere, siger Ellen K. Lykkegård.