Tilskudsjob i kommunerne vokser
Mens der bliver stadigt færre almindeligt ansatte i kommunerne, er ansatte i tilskudsjob steget med over 2.000 på et år.
Der bliver stadig flere med løntilskud i kommunerne. Grafik: Lau Mattesen Antallet af fuldtidsansatte i kommunerne er faldet med over 14.000 på et år. Billedet er til gengæld stik modsat for ansatte i løntilskud og fleksjob.
I februar 2010 var der 27.357 fleksjobbere og ekstraordinært ansatte i kommunerne. I februar i år er tallet steget til 29.523. Det viser de nyeste tal fra det Fælleskommunale Løndatakontor, FLD.
Ikke fyr og hyr
I Kommunernes Landsforening afviser kontorchef Niels Arendt Nielsen, at de to ting hænger sammen.
- Der er dømt smalkost på de kommunale budgetter. Derfor er kommunerne nødt til at fyre. Det har intet at gøre med den aktive arbejdsmarkedspolitik, hvor ledige skal aktiveres i blandt andet private og offentlige løntilskudsjob. Det er en logisk konsekvens af beskæftigelseslovgivningens regler, at stigende ledighed fører til stigende aktiveringsomfang.
Han afviser også, at kommunerne fyrer og efterfølgende ansætter i løntilskud.
- Sidste år i november var der 12.000 ansatte i kommunerne i løntilskud og virksomhedspraktik. Af dem havde kun 313 været ansat i ordinært job i samme kommune indenfor samme fagområde, siger Niels Arendt Nielsen.
Håber på faste job
Nogle af de ekstraordinære job fører forhåbentligt til faste stillinger. Det siger David Gibson, forhandlingssekretær i 3F's offentlige gruppe.
- Man må gå ud fra, at mange fuldtidsansatte også er fratrådt, fordi de er blevet ældre. Det vil forhåbentligt betyde, at personer i tilskud også ender med at få faste job. Vi vil i hvert fald gerne opfordre 3F-afdelingerne til at drøfte rekruttering med kommunerne, siger David Gibson.
Både KL og 3F er i øvrigt enige om, at det private arbejdsmarked i højere grad bør tage sin tørn med at få ledige i job.