Rovdrift på udlændinge bremses

OK07: Industriens nye overenskomst sætter stop for vikarbureauer, der tvinger udlændinge til at betale for husleje og transport. Formanden for 3F Industri håber, aftalen kopieres på det øvrige arbejdsmarked.

Robert Rzeznik og ni polske kolleger måtte betale en ublu husleje til Jobserver, men er nu kommet ud af kløerne på firmaet. (Arkivfoto: Michael Bo Rasmussen.)Robert Rzeznik og ni polske kolleger måtte betale en ublu husleje til Jobserver, men er nu kommet ud af kløerne på firmaet. (Arkivfoto: Michael Bo Rasmussen.)

Overenskomstparterne i industrien vil i fællesskab prøve at bremse vikarbureauer, der tvinger udenlandske arbejdere til at betale overpris for husleje og transport.

CO-industri har længe ment, at det er i strid med overenskomsten, når nogle bureauer pr. automatik fratrækker disse udgifter i vikarernes løn. Der verserer i øjeblikket en række sager ved Arbejdsretten.

Men i den nye overenskomst, der blev forhandlet på plads i weekenden, står direkte, at aftaler om køb af sådanne serviceydelser skal være frivillige. Og at udlændinge, der fortryder, at de er gået med til det, skal kunne opsige aftalen med højst en måneds varsel.

Kamp mod JobServer

Den direkte anledning til den nye "Kodeks for aftaler med udenlandske medarbejdere" er en sag fra Søby Værft på Ærø. Her arbejdede 34 polske skibsbyggere i tre måneder, og de fik hver måned trukket 8.355 kroner om måneden til at dække udgifter til blandt andet husleje og transport.

Dansk Metal har anlagt sag mod det hollandske vikarbureau JobServer, og Arbejdsretten ventes at komme med en dom inden længe.

3F har 30 verserende sager mod JobServer alene, primært fra gartnerier og transportbranchen.

- Vi har heldigvis ikke haft mange af den slags sager i industrien, men det har man i andre brancher. Og jeg håber da, at man vil kopiere vores aftale på det øvrige arbejdsmarked, siger formanden for 3F's Industrigruppe, Børge Frederiksen.

Gå efter rekvirenten

Vikarbureauet er faktisk medlem af Dansk Industri, og med den nye kodeks har man fjernet enhver tvivl om, at JobServers hidtidige procedure er i strid med overenskomsten. Og kodeksen kan også bruges, selvom vikarbureauet ikke er med i Dansk Industri.

- I så fald kan vi gå efter den virksomhed, der har rekvireret vikarerne. Det er den praksis, vi har brugt på vikarområdet i årevis og med stor succes. Er en virksomhed først blevet dømt én gang, bruger den sjældent det samme vikarbureau igen, siger Arne Sørensen, som er daglig leder i CO-industri.

Dansk Industri og CO-industri er enige om, at frivillige aftaler om køb af serviceydelser er helt i orden, og at pengene i så fald kan trækkes i forbindelse med lønudbetalingen.