EU: Østarbejdere behøver ikke sikre stilladser

Nyt forslag fra Bruxelles vil føre til flere ulykker på byggepladserne, advarer fagforeninger.

Der kommer flere usikre stilladser og farlige kraner, hvis EU's forslag ikke bliver ændret, lyder advarslen. Der kommer flere usikre stilladser og farlige kraner, hvis EU's forslag ikke bliver ændret, lyder advarslen.

Østarbejdere i Danmark skal ikke længere have samme sikkerhedskurser, som danske håndværkere. Men det vil få flere stilladser til at styrte sammen, og kraner vil vælte, hvis EU-kommissionen får sin vilje.

Sådan lyder advarslen fra de danske byggefagforeninger.

- Det er endnu et forslag i en række af bindegale forslag, der vil gøre livet farlige for arbejdstagere og bygningsarbejdere i særdeleshed, siger Gunde Odgaard. Han er sekretariatsleder i BAT-kartellet, der samler de danske byggefagforeninger.

Kommissionen foreslår, at udenlandske arbejdere, der har deres eget en-mands-firma, ikke skal kontrolleres for at have stilladskursus og andre kurser, der ellers er lovpligtige i Danmark.

Det er et problem, mener Gunde Odgaard, fordi op mod hver fjerde bygningsarbejder fra Østeuropa arbejder i Danmark som eget arme-ben-firma, i stedet for at være ansat på almindelige vilkår.

Falske selvstændige

Forslaget er en ændring af det såkaldte anerkendelsesdirektiv og skal lette de administrative byrder for virksomheder, der rejser til andre EU-lande for at udføre arbejde.

- Vi ser falske selvstændige alle steder. Det her forslag er udtænkt af en flok bureaukrater, der ikke forstår, hvordan arbejdet i virkeligheden foregår, mener Gunde Odgaard.

Også udlændinges autorisationer til VVS, el, gas og varme bliver undtaget fra kontrol, hvis forslaget går igennem, som kommissionen har tænkt det.

- Det er jo ikke noget, der er med til at sikre opbakning til EU-projektet i en tid, hvor det ikke er folkelig opbakning, der er mest af, siger Gunde Odgaard.

Ole Sohns bord

Sagen skal både igennem EU-Parlamentet og Ministerrådet, før det bliver til virkelighed. Den danske regering har sat en høringsfrist til 11. januar, før regeringen vil tage stilling til forslaget.

- Jeg håber og forventer, at regeringen vil tage vores bekymring alvorligt. Det her kan på ingen måde være regeringens politik, mener Gunde Odgaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra erhvervs- og vækstminister Ole Sohn, der er i udlandet.