Afgift på arbejdsskader skal øge sikkerheden

Finanslov: Overskud fra en ny afgift på arbejdsskader skal bruges til forebyggende arbejde i brancherne, mener byggeriets parter.

Byggebranchen har en kedelig top-placering, når det gælder arbejdsulykker.Byggebranchen har en kedelig top-placering, når det gælder arbejdsulykker.

Arbejdsgiverne skal motiveres til at undgå arbejdsulykker. Samtidig skal der ske en øget indsats for at forhindre nedslidning og arbejdsskader. Det er to blandt flere nye initiativer, som regeringen har budgetteret med i forslaget til finansloven for næste år.

Motivationen udmøntes i en ny afgift på arbejdsskader. Afgiften indføres næste år og ventes at indbringe 300 millioner kroner om året fra 2013.

Desuden annullerer regeringen den tidligere regerings besparelser på 300 millioner kroner til Forebyggelsesfonden. Fonden finansierer en del af den forebyggende indsats over for dårligt arbejdsmiljø.

Pisk og gulerod

Byggebranchen er med 4.522 arbejdsulykker sidste år et af de områder, der har en kedelig top-placering, når der gælder skader og ulykker.

- Vi er enige i at benytte en kombination af pisk og gulerod over for arbejdsgiverne. Der skal bruges økonomiske incitamenter til at motivere arbejdsgiverne til at prioritere et bedre arbejdsmiljø, siger Peter Hougård Nielsen, der er formand for byggegruppen i 3F og BAT-kartellet.

Han ser gerne at et overskud fra afgiften på arbejdsskader investeres i yderligere forebyggende initiativer for at undgå arbejdsskader.

- Sammen med arbejdsgiverne er vi klar om at en målrettet indsats for at forbedre arbejdsmiljøet. Derfor bør overskuddet investeres i vores bestræbelser på at nå det mål, siger Peter Hougård.

Principielt imod

- Principielt er vi kede af den slags skatter og afgifter. Vi tror ikke, at det vil animere nogen til at få et bedre arbejdsmiljø, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen fra Dansk Byggeri.

Hun er enig med Peter Hougård Nielsen i, at et overskud fra den nye afgift skal investeres i at forbedre arbejdsmiljøet.

- Pengene skal tilbage til parterne og det forebyggende arbejde på brancheniveau, fastslår Mette Møller Nielsen.