Spørgsmål til røvet chauffør: Er du homoseksuel?

Manuel Gonzalez, 37 år, måtte gennem løgnedetektor, fordi han var blevet overfaldet og bestjålet på sit chaufførjob.

Manuel Gonzalez var så bange, at hans hænder rystede.

Han havde ikke sovet i et døgn, da han blev ført ind i en baggård hos et sikkerhedsfirma i storbyen San Salvador og fik besked på at sætte sig og svare på alt, han blev spurgt om.

Manuel var kort forinden sluppet fri efter flere timer i fangenskab. Bevæbnede røvere havde blokeret hans lastbil og holdt ham fanget en hel nat, før han blev smidt af på en landevej i Guatemala.

Den 37-årige chauffør kører for transportfirmaet B.I.T, der er ejet af Mærsk. Da han som det første fortæller sin arbejdsgiver om røveriet, er svaret ikke krisehjælp eller fridage, ifølge Manuel Gonzalez. Den chokerede chauffør bliver derimod beordret til at tage ikke bare en, men to løgnedetektor-test.

- Jeg blev ført til Mærsks kontor i Puerto Santo Tomás for at tage løgnedetektor-testen, fortæller Manuel.




Elektroder på fingrene

Han bliver spurgt, om han har samarbejdet med røverne. Manuel bliver også spurgt, om han er homoseksuel. Et lokalt sikkerhedsfirma gennemfører den anden test.

- De placerede elektroder på mine fingre og spændte bånd hen over brystet og maven. Jeg blev vendt med ansigtet ind mod en væg, fortæller Manuel og viser med sine hænder, hvor sensorerne blev hæftet fast.

- Så begyndte de at stille de samme spørgsmål igen og igen: Er du kriminel? Har du familiemedlemmer i kriminelle bander? Har du haft sex med en mand?, forklarer Manuel om episoden, der fandt sted i 2008.

Det var ikke første gang, Manuel Gonzales måtte gennem en løgnedetektor-test. Da han i sin tid søgte job i Mærsk-firmaet, var det også et krav, at han skulle svare på en række personlige og ydmygende spørgsmål, forklarer chaufføren.

Den 37-årige lastbilchauffør har aldrig selv fået resultaterne af de tre løgnedetektor-test.