Hjort: Hård kurs mod polske løntrykkere
EU´s Udstationeringsdirektiv må ikke misbruges, siger beskæftigel-sesministeren. Socialdemokraterne er godt tilfredse med Hjorts forsikringer.
Mange polakker står i kø efter job -som her på et lokalt AF-kontor.
Får de job i Danmark, bliver det til danske lønninger, siger beskæftigelsesministeren. (Mads Nissen) Det skal ikke være muligt for danske arbejdsgivere at hyre billig arbejdskraft ved at oprette skuffeselskaber i Polen.
Det slog beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen fast på et åbent samråd i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg i går.
- En polsk arbejder kan kun slippe for at arbejde under danske overenskomster, hvis han er ansat i en etableret virksomhed i Polen og arbejder i en midlertidig stilling i Danmark på højst et år. Og så skal han forlade Danmark igen, når arbejdet er udført, sagde Claus Hjort Frederiksen.
Dermed forsøgte han at berolige kritikere, der frygter, at overgangsreglerne for de nye EU-lande vil føre til horder af løntrykkende polakker i Danmark.
Denne form for løntryk vil være mulig i de tilfælde, hvor EU's udstationeringsdirektiv kom til at gælde. Her skal polakker ikke arbejde under danske overenskomster.
Ingen mindsteløn
Efter samrådet var Socialdemokraterenes arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen godt tilfreds med Hjorts svar.
- Ministeren var rimelig klar i mælet om rammerne for, hvornår udstationeringsdirektivet kan gælde. Men det er først, når den første dom er faldet i en sag om overtrædelse af reglerne, at vi kan se, hvor strengt loven bliver fortolket, siger Jan Petersen.
En mulig metode til at undgå løntrykkeri fra polakker, der arbejder under udstationeringsdirektivet, kunne være at indføre en mindsteløn i Danmark.
- Vi har nøje overvejet at indføre mindsteløn, men er gået bort fra det igen, sagde Claus Hjort Frederiksen.
Begrundelsen er, at en officiel mindsteløn kan være med til at presse de danske lønninger ned.
LO, DA og Socialdemokraterne er enige med Hjort på dette område, mens Dansk Folkeparti frygter ønsker at indføre mindsteløn for østarbejderne.
Få ansøgere
En anden mulig metode til at forebygge lave lønninger til polske arbejdere kunne være, at tvinge østarbejdere ind under de danske overenskomster.
Ministeren afviste også denne mulighed.
- Det ville kun være muligt at gennemføre, hvis samtlige lønmodtagere i Danmark blev tvunget til at være underlagt en overenskomst, sagde han.
Indtil videre tyder meget dog på, at bekymringerne om at horder at østeuropæerne skulle underminere det danske arbejdsmarked, er stærkt overdrevne.
En ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen viser, at kun 550 borgere fra de nye EU-lande har søgt om arbejds- og opholdstilladelse under de regler, som gælder for den østaftale, som Folketinget vedtog for nylig.
- Der er altså ingen grund til bekymring over, at Danmark skulle bliver oversvømmet af udenlandsk arbejdskraft, sagde Claus Hjort Frederiksen