Blandede følelser om statsforlig
OK08: Ja, tjah og njøh, lyder det fra 3F-tillidsrepræsentanter i staten. De modtager det netop indgåede forlig med blandede følelser.
Det indgåede statsforlig får en blandet modtagelse, når man spørger 3F-tillidsrepræsentanter ansat i staten. En god aftale, et rimeligt forlig - siger nogen. Det er ikke nok, jeg sidder ikke med armene i vejret - siger andre.
Det indgåede statsforlig får med andre ord en blandet modtagelse, når man spørger 3F-tillidsrepræsentanter ansat i staten. Omkring 30 af den slags var samlet til orienteringsmøde i Silkeborg tirsdag.
- Det er en god aftale. Vi kan ikke forvente mere - så bryder det hele sammen. Jeg håber også kollegerne er tilfredse, så jeg hverken tror eller håber på konflikt, siger Johnny Rou, tillidsrepræsentant for rengøringen i Søværnets Operative Kommando i Århus.
- Jeg havde håbet på lidt mere. Det er svært at sige, om man er tilfreds eller ikke tilfreds, men med en betalt spisepause for 3F'erne, som vi blev snydt for i 2005, hælder jeg til et ja, siger Jens Foldager, tillidsrepræsentant for ejendomsserviceteknikerne på Holstebro Kaserne.
Kardinalpunkt for begge har været en betalt middagspause for 3F'erne, og dét træder med det nye forlig i kraft fra 1. april 2009.
Et tøvende ja
Kirsten Gade Jensen, tillidsrepræsentantsuppleant i rengøringen i Borris Skydeterræn, hælder til "et tøvende ja".
- Det lever ikke helt op til forventningerne på lønsiden - til gengæld tror jeg ikke, vi kan få mere. Der er lavet nogle gode aftaler i forhold til pension, øremærkning af barsel og barns første og anden sygedag. Men jeg kunne godt have ønsket mig noget til os mellem 40 og 60, som der trækkes meget på i pressede situationer, fordi vi ikke har små børn. Et par omsorgsdage til pasning af børnebørn eller gamle forældre ville ikke være af vejen, siger Kirsten Gade Jensen.
Tillidsrepræsentanten for rengøringen på Silkeborg Handelsskole og Gymnasium, Else Thinggaard, hælder til gengæld til et nej.
- Der er for lidt i lønposen - og mine kolleger har nok samme fornemmelse. Det er meget godt med ekstra dage til at passe syge børn og pension for de lidt ældre - men os, der ligger midt imellem i aldersgruppen, er der ikke kommet så meget hjem til, siger Else Thinggaard.
Venter med at tage stilling
At "mellemgruppen" overses er også faldet Jane Lauritsen for brystet. Hun er tillidsrepræsentant for 30 3F'ere på EUC Midt i Viborg.
- Jeg sidder ikke med armene i vejret og råber "yes". Det er nok snarere et njah. Men jeg er godt nok ked af, at de særlige seniordage først kommer os til gode, når vi bliver 60 år. Jeg havde håbet på 58 år, for 3F'erne er altså en gruppe med hårdt fysisk arbejde, der ofte er slidt op, før vi når 60, og så får vi slet ikke glæde af ordningen, siger Jane Lauritsen.
Fællestillidsrepræsentanten for skovarbejderne i Skov- og Naturstyrelsen, Hans Okholm, har heller ikke taget endeligt stilling.
- Jeg anerkender, at det er et rimeligt godt forlig - nok det bedste i mine 20 år i den her branche. Men jeg har efterhånden mere og mere svært ved at leve med, at alle justeringer skal ske i procent. Dem, der tjener 200.000 kroner vil få mindre end dem, der tjener 500.000. Og det betyder, at skævdelingen fortsætter. Dem uden uddannelse hægtes stadigt bagud, og forskellen bliver større. Det bliver mere og mere tydeligt for 3F'erne, at det er sådan, siger Hans Okholm, der for sin egen faggruppes vedkommende nu sætter sin lid til at få indgået en god aftale med Skov- og Naturstyrelsen om blandt andet et lavtlønsprojekt.
I øjeblikket forhandles de enkelte organisationsaftaler under staten- på 3F's områder - cirka 9.000 medlemmer - er der ni aftaler, blandt andet for skovarbejdere, serviceassistenter, serviceteknikere med videre. De forhandlinger er der afsat fire uger til. Derefter stemmer de 170.000 statsansatte efter planen samlet om det overordnede statsforlig samt de indgåede organisationsaftaler.