Boom i praktikpladser til kokke og tjenere

Antallet af ansøgninger fra hoteller og restauranter, der søger om godkendelse som læreplads, er næsten tredoblet på et år.

I oktober 2009 demonstrerede kokkeelever for flere praktikpladser. Nu har det hjulpet.  (Foto: Per Daugaard.)I oktober 2009 demonstrerede kokkeelever for flere praktikpladser. Nu har det hjulpet. (Foto: Per Daugaard.)

Hoteller og restaurationer har for alvor taget den nye praktikpladspræmie til sig.

I januar 2009 ønskede 17 arbejdspladser at blive godkendt som lærested. Januar i år var bunken af ansøgninger oppe på 46.

Det er forhandlingssekretær Preben Rasmussen, 3F Privat Service, Hotel og Restauration, meget glad for.

- Der er tale om et tiltrængt boom. Og vi håber, alle vil vise sig som seriøse lærepladser, når vi nu skal ud og godkende dem, siger han.

Siden november sidste år har der været 50.000 kroner i tilskud til nye lære- og praktikpladser. Præmien er undervisningsminister Bertel Haarders kur mod manglen på flere tusinde praktikpladser.

Strandede uddannelser

De nye praktikpladser inden for hotel og restauration vil falde på et tørt sted. Ved seneste opgørelse i branchen havde 211 kokkeelever, catere og smørrebrødsjomfruer ingen praktikplads.

Tjenere og receptionister kan ikke komme i skolepraktik, så her er der også mange unge, som er strandet i deres uddannelse, vurderer Preben Rasmussen.

Han understreger, at der stadig er rimeligt skrappe krav til lærepladserne.

- Vi godkender ikke steder uden faglært personale til at uddanne eleverne. Der skal også være et vist sortiment af de ting, de unge mennesker skal lære for at nå deres uddannelsesmål.

Kontant præmie

Virksomheder, der tager en elev på en erhvervsuddannelse i praktik, får nu op til 50.000 kroner.

Der udbetales 6.000 kroner pr. måned i tre måneder - plus to bonusser på 16.000 kroner, efter prøvetiden er udløbet.

Ordningen gælder uddannelsesaftaler indgået fra 5. november 2009 til 31. december 2010.