Ulighed sælger ikke billetter
Danmarks mest skjulte rapport - regeringens handlingsplan mod ulighed - interesserer heller ikke politikerne. Kun én MF'er mødte op til diskussion af handlingsplanen.
Formand for Socialpolitisk Forening, Knud Vilby, erkender, at buddene på en bedre ulighedspolitik stritter i mange retninger, men kritiserer at fattigdom og udstødelse gøres til et individuelt problem. (Foto: Arkiv.) En enkelt MF'er lyttede med et par timer. Ellers glimrede landets beslutningstagere ved deres fravær, da Socialpolitisk Forening i går prøvede at give regeringen input til en bedre handlingsplan mod ulighed end den, der ligger på bordet i øjeblikket.
“Danmarks Handlingsplan for Social beskyttelse og Inklusion" er ifølge projektleder Finn Kenneth Hansen fra analysefirmaet CASA Danmarks mest skjulte rapport. Det er regeringens EU-bestilte bud på kampen mod ulighed og udstødelse til og med 2008, og den udkom sidste efterår.
Socialpolitisk Forening havde håbet at se medlemmer af Folketingets Social- og Sundhedsudvalg til konferencen. Men handlingsplanen nyder meget lidt politisk opmærksomhed, og regeringen har da heller ikke selv gjort meget for at reklamere for den, konstaterede Finn Kenneth Hansen.
Stritter i mange retninger
Socialpolitisk Forening, der samler socialpolitisk interesserede på kryds og tværs, har nu holdt i alt tre konferencer for at få gang i diskussionen om den usynlige nationale handlingsplan.
Formand Knud Vilby erkendte, at buddene på en bedre ulighedspolitik stritter i mange retninger. Men helt grundlæggende kritiserede han, at fattigdom og udstødelse gøres til et individuelt problem.
- Den enkelte udsatte er ikke selv i stand til at løse opgaven, sagde han og pointerede, at man ikke kommer uden om et samfundsmæssigt ansvar.
Desværre er det meget svært at læse sig til i regeringens handlingsplan, hvordan den vil håndtere problemerne, og der mangler analyser af forholdene i Danmark, beklagede både Knud Vilby og flere andre på konferencen.
Hertil svarede kontorchef Eva Pedersen fra Socialministeriet, at den danske rapport altid vil blive refererende, hvis den skal give mening for kollegerne i EU.
- Og jeg tror, I selv ville få et bedre udbytte, hvis I forholdt jer mere til vores forudsætninger - i stedet for at ville have meget mere af det hele, sagde Eva Pedersen.
Ensomhed dræber
Jesper Langebæk har ledet et stort "udsatte-projekt" på ydre Nørrebro i København. Han roste indledningsvis 3F for at have tage emnet ulighed op og gav derefter et indblik i de problemer, det giver, når projektfolk, kommunale forvaltninger og frivillige sammen skal forsøge at få en bydels udsatte beboere i tale.
- 3F's formand siger, at ulighed dræber. Vi siger, at ensomhed dræber.
Nørrebro-projektet forsøgte derfor at sætte livskvalitet på dagsordenen. Svage netværk, svage forældrebestyrelser og svage foreninger skulle styrkes, og "medicinen" var ifølge Jesper Langebæk fest, glæde og sunde aktiviteter.
I løbet af de syv projektår kom i alt 30 projekter i gang - fra fællesmad i Mjølnerparken til foredrag om sund mad på biblioteket.
- I vores område er livsudfoldelse og livsnydelse blandt etniske danskere det samme som et relativt højt forbrug af alkohol og folk, der ryger. Men vi sagde, at det vigtigste er, at folk er socialt aktive, understregede Jesper Langebæk og tilføjede, at landets sundhedsplejersker efter hans mening sidder med en uvurderlig - og desværre upåagtet - nøgle i kampen mod udstødelse.
- De har en fantastisk viden og kan jo næsten fortælle før fødslen, om det bliver et problembarn.