Samme sikkerhedsregler for danskere og udlændinge
Efter ni måneders usikkerhed stilles der på en række områder atter samme krav til dansk og udenlandsk arbejdskraft - men der er fortsat undtagelser
En dansk stilladsarbejder skal på kursus og have bevis på sine kvalifikationer af hensyn til hans egen, kollegernes og andres sikkerhed. Fra i dag, 1. juli, gælder de samme krav til en stilladsarbejder fra Tyskland, Polen eller andre lande, som midlertidigt er på arbejde i Danmark. (Arkivfoto) En dansk stilladsarbejder skal på kursus og have bevis på sine kvalifikationer af hensyn til hans egen, kollegernes og andres sikkerhed. Fra i dag, 1. juli, gælder de samme krav til en stilladsarbejder fra Tyskland, Polen eller andre lande, som midlertidigt er på arbejde i Danmark.
Efter ni måneder med forskellige krav til sikkerhedsuddannelse på en række områder for dansk og udenlandsk arbejdskraft, skal den udenlandske stilladsarbejder nu bevise, at han har samme kvalifikationer som sine danske kolleger.
Ikke kun stilladsopstilling er omfattet af de nye regler. Også arbejde med for eksempel gaffeltruck, asbest og som kølemontør og kedelpasser er en del af det ny regelsæt.
For den udenlandske arbejder kræves kopi af kursus- eller uddannelsesbeviser fra hjemlandet eller minimum to års erhvervserfaring inden for det pågældende område.
I begge tilfælde skal Arbejdstilsynet forinden den udenlandske arbejdstager må arbejde godkende kvalifikationerne.
Om kontrollen af de to års erfaringserfaring siger kontorchef i Arbejdstilsynet Jeanne Borgqvist:
Der er ikke nogen formkrav, men dokumentationen skal være tilstrækkelig til at vise, at man har været beskæftiget med det pågældende arbejde i mindst to år inden for ti år. Det kræver dokumentation på et nordisk sprog eller på tysk eller engelsk. Desuden har vi mulighed for at spørge ind til, hvor meget vedkommende har arbejdet med det pågældende arbejde - det er ikke nok, at man for eksempel har kørt gaffeltruck en time eller to i ny og næ. På den baggrund vil vi sammen med vores teknikere danne os et indtryk af, om folk har de kvalifikationer, som vi kræver, siger hun til Nyhedsbrevet3F.
AMU gennemfører egnethedsprøver
Hvis en udenlandsk arbejdstager ikke opfylder kvalifikationskravene eller Arbejdstilsynet er i tvivl om det, skal vedkommende op til en egnethedsprøve. Her er der en frist på en måned.
Jeanne Borgqvist oplyser, at Arbejdstilsynet har rettet henvendelse til Undervisningsministeriet for at sikre sig, at AMU-centrene, der typisk vil stå for egnethedsprøverne, kan gennemføre prøverne.
De ny regler indebærer for de række områder, hvor der kræves dansk sikkerhedsuddannelse, at udenlandsk arbejdskraft ikke må påbegynde arbejde, før Arbejdstilsynet har godkendt deres erhvervsmæssige kvalifikationer. Udlændinge, der skal udføre arbejde, der omfattes af bestemmelserne om sikkerhedsuddannelse, har pligt til at indgive skriftlig anmeldelse til Arbejdstilsynet.
Arbejdstilsynet udsteder et såkaldt anerkendelsesbrev til en udlænding, der har de nødvendige kvalifikationer.
Det er op til arbejdsgiveren at sikre sig dokumentation for, at den ansatte opfylder kravene om sikkerhedskvalifikationer.
Tilfredshed og lidt bekymring
I BAT-kartellet, der har været inddraget i processen på vegne af byggefagene, er der tilfredshed med resultatet - men også en vis bekymring.
- Udgangspunktet var jo, at udlændinge over en bred front kunne arbejde i Danmark uden samme sikkerhedsuddannelse som danskere. Derfor er det tilfredsstillende, at der er blevet lyttet til os og at der på ni områder fremover kræves forudgående kontrol og godkendelse af udlændingenes kvalifikationer, siger Ulrik Spannow, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet.
- Men tilbage er desværre andre områder, hvor der ikke kan kræves samme uddannelse af den udenlandske arbejdskraft, som kræves af danskere. Det kan give anledning både til spekulation i udenlandsk arbejdskraft og ringere sikkerhed.
Ulrik Spannow lægger ikke skjul på, at han betragter listen over områder, der ikke kræver forudgående godkendelse, som dynamisk og at det med andre ord er muligt over tid at udvide listen af hensyn til sikkerheden på danske arbejdspladser.