Tip om illegale hober sig op
Tidskrævende tip om illegale hober sig op hos SiD. De initiativer regeringen er pålagt at tage mod illegal arbejdskraft vil lette arbejdet, mener Socialdemokratiet.
Lige nu hænger der 14 orange sedler på Jonny Wyrtz' opslagstavle med tip om arbejdsgivere, der bruger illegal arbejdskraft. (Palle Peter Skov) Det kræver unødvendig mange ressourcer at tjekke tip om illegal arbejdskraft. Blandt andet fordi det ikke er muligt centralt at få oplyst, om en arbejdsgiver har udlændinge ansat, siger aktivitetskonsulent i SiD Vejle Amts Jonny Wyrtz.
Han melder om en stigning i antallet af tip. Lige nu hænger der 14 sedler med tip på hans opslagstavle om arbejdsgivere, der bruger illegal arbejdskraft
Stigningen i antallet af henvendelser om illegalt arbejde gælder også på landsplan, siger forretningsfører i GLS-gruppen Morten Fischer-Nielsen.
- Vi får henvendelser fra hele landet om illegal arbejdskraft og ulovlige praktikanter hver eneste dag, siger han
Alt for tidskrævende
Jonny Wyrtz påpeger, at hvis det var muligt at tjekke i et centralt register om en bestemt arbejdsgiver har udlændinge ansat, kunne man sammenholde oplysningerne med tippet og hurtigt af- eller bekræfte en mistanke.
- Det ville spare meget tid, siger han.
Som det er nu skal mange tip følges op af overvågning af arbejdsgiveren i en periode for at lokalisere de illegale. Siden skal arbejdsgiveren anmeldes til politiet, der skal rykke ud - og ofte er fuglen så fløjet.
Håb forude
Socialdemokratiets ordfører på området Lissa Mathiasen, påpeger, at der er håb forude med de initiativer, Folketinget forleden pålagde regeringen at iværksætte mod illegalt arbejde.
Blandt andet oprettelse af netværk mellem fagforeninger, arbejdsgivere, politi og andre offentlige myndigheder, og at sikre en effektiv koordination og udveksling af oplysninger mellem myndighederne.
Gennem en central enhed under Rigspolitichefen skal der også foretages systematisk indsamling og videreformidling af oplysninger om illegal arbejdskraft til støtte for de lokale og regionale myndigheders indsats på området.
- Især den centrale enhed under rigspolitiet og samarbejdet de forskellige parter imellem åbner masser af muligheder for at komme det illegale arbejde hurtigere til livs. Blandt andet med tjek af arbejdsgiverne på en hurtigere måde i et nyt samarbejde med politiet lokalt, siger Lissa Mathiasen.