Anerkender hjerneskade hos kviksølvoffer
Arbejdsskadestyrelsen har nu anerkendt hjerneskade som arbejdsskade hos 81-årige Villiam Kristensen som direkte følge af kviksølv på Grindstedværket i 1960'erne.
Villiam Kristensen er alvorligt syg af leukæmi og vidste ikke, om han ville nå at opleve afgørelsen i sin arbejdsskadesag. Han er ét af mange kviksølvofre fra Grindstedværket, og nu har han omsider fået anerkendt sin hjerneskade som arbejdsskade. (Foto: Niels Åge Skovbo) Arbejdsskadestyrelsen har netop anerkendt, at det 81-årige kviksølvoffer Villiam Kristensen har fået en arbejdsskade forårsaget af arbejde med kviksølv fra 1961 til 1966 på det Danisco-ejede Grindstedværket: En hjerneskade, som kommer til udtryk i blandt andet rystende hænder.
Han er alvorligt syg af andre sygdomme også - blandt andet leukæmi og var bange for, at han ikke nåede at se sin arbejdsskadesag afsluttet.
Oprejsning og sejr
- Det er en sejr over Grindstedværket, at de har fået ansvaret for at forgifte mig med kviksølv, siger Villiam Kristensen, der havde 10 gange så meget kviksølv i urinen som tilladt efter datidens grænseværdier.
Han får kun mén-erstatning - og ikke erstatning for tab af erhvervsevne. Han formåede at klare et arbejde, fra han forlod Grindstedværket i 1966 og frem til, han kom på efterløn som 60-årig.
Havde håbet på mere
Mén-erstatningen er på 22.560 kroner, og det er for lidt, synes han.
- Jeg havde håbet på en større erstatning. Beløbet er lavt sat for en hjerneskade, der har gjort livet svært for mig. Jeg er også plaget af andre sygdomme, siger Villiam Kristensen, der arbejdede i kviksølvafdelingens hjerte og var hårdt belastet af kviksølvdampe.
Skjulte sygdom og død
3F's formand Poul Erik Skov Christensen er glad for anerkendelsen.
- Det, at 3F rejste de mange sager i 2008, har betydet meget for alle, der arbejdede på Grindstedværket - også rent psykologisk. Sygdom og død var skjult i mange år. Når der sker noget frygteligt, vil man gerne finde svar. Alt det uforløste er nu kommet frem i lyset, siger han.
Har myndighedernes ord
Han peger på, at alle, der har arbejdet i Grindstedværkets kviksølvafdeling, har fået myndighedernes ord for, at de har arbejdet i et uforsvarligt og uanstændigt miljø, hvor både myndigheder og arbejdsgiver svigtede groft.
- Det stod klokkeklart i den redegørelse, der kom i 2008 fra daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, der også afsatte 25 millioner kroner på finansloven til ofrene, siger han.
Svært at bevise
Men han peger på, at arbejdsskadesystemet desværre er indrettet sådan, at det så mange år efter er svært at bevise en direkte sammenhæng mellem kviksølv og sygdom.
- Og så kompenserer arbejdsskade- og mén-erstatninger i Danmark generelt ikke for de lidelser, mennesker har været udsat for. Heller ikke i Villiams tilfælde, siger han.