Personalet i centrum for kvalitetsreform
De ansatte og lederne er i fokus i regeringens femte og sidste oplæg til en reform af kvaliteten i den offentlige sektor. Forud for temamødet i Tversted Skole og Børnehave i Bindslev i Nordjylland torsdag i næste uge har regeringen udsendt debatoplægget ”Ledelse, medarbejderindflydelse og motivation”.
De tidligere debatoplæg har først og fremmest været rettet mod forbedring af den service, det offentlige kan yde i forhold til borgerne. I det femte oplæg hedder det, at ”gode arbejdspladser for medarbejderne og god service til borgerne er to sider af samme sag. Derfor er det afgørende, at de offentlige arbejdspladser er velfungerende og attraktive, og at ledelsen er kompetent og professionel”.
I debatoplægget gennemgår regeringen de udfordringer, der findes på fire centrale indsatsområder, hvor der er behov for en styrket indsats.
For det første skal de offentlige arbejdspladser være attraktive og rumme motiverede medarbejdere med gode arbejdsvilkår. Derfor ønsker regeringen blandt andet en styrket fokus hos ledere og medarbejdere på forbedring af det psykiske og fysiske arbejdsmiljø i den offentlige sektor og herunder også på et lavere sygefravær.
Desuden ønsker regeringen en bedre anerkendelse af medarbejderne for en god indsats og en aflønning af de offentlige ledere efter deres indsats og i forhold til, hvor gode de er til at skaffe gode arbejdsvilkår for medarbejderne. Endelig ønsker regeringen en regelmæssig evaluering af lederne.
Det andet centrale indsatsområde har overskriften inddragelse og udvikling af medarbejdernes kompetencer. Her er regeringen ude efter at fremelske en styrkelse af medarbejdernes kompetenceudvikling. Der skal i højere grad foretages en målrettet identifikation af behov for nye efteruddannelsestilbud, ligesom medarbejdernes kompetencer skal anvendes bedre.
Det tredje indsatsområde handler om at udvikle mere professionelle ledere med rum til at lede. Under den overskrift efterlyser regeringen et mere klart rum for at lede og skærpede krav om uddannelse af institutionsledere. Der skal foretages mere sammenhængende, gennemsigtige og fleksible lederuddannelsestilbud af god kvalitet. Endelig skal indsatsen for at rekruttere ledere styrkes.
Det fjerde og sidste indsatsområde hedder ”Rekruttering og fastholdelse af kvalificerede medarbejdere til den borgernære service”. Her vil regeringen have styrket indsatsen for at rekruttere medarbejdere til den offentlige sektor på kort og langt sigt. Der skal sættes fokus på områder, hvor det er særligt svært at finde nye medarbejdere, og kønsmæssige barrierer skal nedbrydes. Medarbejdere med indvandrerbaggrund skal integreres bedre, og seniorpolitikken skal styrkes.
Det er områder, der i høj grad flugter de trepartsdrøftelser, regeringen onsdag indledte med de offentlige arbejdsgivere og de ansattes organisationer. Derfor har regeringen undladt at fremlægge konkrete forslag til, hvordan målene kan blive nået.
Læs hele oplægget på adressen http://www.kvalitetsreform.dk , hvor det også er muligt at læse mere om trepartsforhandlingerne og om torsdagens temamøde.