Viden skal hindre underbetalte ukrainere

Ukrainske landbrugselever skal kende deres rettigheder, når de tager praktikpladser i Danmark. Derfor mødes 3F i disse dage fagbevægelsen i Kiev.

Anthony Sylvester, Kim Olsen og Karl Mikkelsen fra 3F's delgation i Ukraine foran landarbejdernes fagforbund i Kiev. (Foto: Gertrud T. Højlund)Anthony Sylvester, Kim Olsen og Karl Mikkelsen fra 3F's delgation i Ukraine foran landarbejdernes fagforbund i Kiev. (Foto: Gertrud T. Højlund)

1.400 kroner om måneden. Gennemsnitslønnen i Ukraine er ikke prangende, målt med den danske målestok. Så når landbrugselever fra den tidligere sovjetstat hører, at lønningsposen let bliver fem gange tungere under et praktikophold i Danmark, slår mange til.

I 2005 tog 1.100 ukrainske landbrugselever en praktikplads i Danmark. Det var en tredobling i forhold til 2004.

- De er hjertelig velkomne på vores arbejdsmarked, men de skal ikke knokle for en lavere løn end de danske elever. Det er ikke fair. Problemet er, at de ikke ved nok om, hvilke rettigheder de har i Danmark, siger Karl Mikkelsen, forhandlingssekretær i 3F's grønne gruppe.

Han er med i den delegation, der er rejst til Ukraine, for at møde den ukrainske fagbevægelse til en snak om, hvordan ukrainske landbrugselever sikrer deres rettigheder på det danske arbejdsmarked.

Information er et væsentligt værktøj. Derfor har 3F lavet en folder på ukrainsk, der skal deles ud til de unge, som vil prøve lykken i Danmark. En folder, der fortæller, hvilken timeløn de kan forlange, hvilke arbejdsforhold de skal acceptere, hvad de kan kræve af deres praktikvært, og hvordan de får fat i 3F, hvis de ikke får løn som fortjent, eller på anden måde kommer på kant med deres praktiksted.

Uddannelse med indhold

3F forventer også, at et bedre samarbejde med den ukrainske fagbevægelse og landets landbrugsskoler kan forbedre kvaliteten af den uddannelse, de unge får i Danmark.

- Vi har set eksempler på uddannede dyrlæger, der tror de skal til Danmark for at lære mere om dyrlægegerningen. I stedet får de lov til at muge ud og kalke laderne. Vi vil gerne i fremtiden hjælpe ukrainere, så de får den uddannelse, de er kommet efter, siger uddannelseskonsulent i 3F Kim Olsen.

Han mener, at tættere bånd mellem ukrainske og danske lønmodtagerorganisationer vil sikre, at ukrainerne får viden, erfaring og indhold med hjem fra Danmark og ikke bare en oplevelse af at have været billig arbejdskraft.

Pligt at tilføre viden

For i grunden handler det om, at alle mennesker på det danske arbejdsmarked har samme rettigheder.

- Folk skal ikke underbetales på grund af deres socialøkonomiske situation og nationalitet. Det er jo den nogen danske arbejdsgivere prøver at udnytte. Deres manglende viden om rettighederne på det danske arbejdsmarked skal ikke gøre dem til et let bytte for misbrug. Derfor har vi pligt til at tilføre dem viden, siger Anthony Sylvester, der er konsulent i 3F's ligestillingssekretariat.

I dag, mandag, skal delegationen mødes med kollegerne i de ukrainske landarbejderes fagforbund.