Private risikerer bøde for uregistreret rengøring

Du risikerer at få en bøde på helt op til 10.000 kroner, hvis din udenlandske rengøringshjælp ikke er registreret.

Fremover skal du tjekke din udenlandske rengøringshjælp - ellers risikerer du en bøde på 10.000 kroner.Fremover skal du tjekke din udenlandske rengøringshjælp - ellers risikerer du en bøde på 10.000 kroner.

Det er ikke nok at have rene gulve og pudsede vinduer. Din samvittighed skal også være helt ren, når du benytter udenlandsk rengøringshjælp.

Fremover skal du nemlig tjekke, om dit udenlandske rengøringsfirma er registreret hos myndighederne i Danmark. Kan din rengøringshjælp ikke dokumentere det, har du pligt til at orientere Arbejdstilsynet. Og hvis du undlader at orientere Arbejdstilsynet, risikerer du en bøde på helt op til 10.000 kroner.

Fra 1. juli i år trådte en ny bekendtgørelse i kraft, der pålægger både private borgere og virksomheder at tjekke, om deres udenlandske rengøringshjælp er anmeldt i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Med RUT-registret kan myndighederne blandt andet tjekke, om virksomheden betaler skat.

Arbejdstilsynet banker på

Målet er at bekæmpe social dumping i rengøringsbranchen, og at få flere udenlandske virksomheder til at anmelde sig i RUT. Når Arbejdstilsynet fremover laver opsøgende arbejde, risikerer private borgere derfor, at få besøg af Arbejdstilsynet.

- Hvis vi har en stærk indikation for, at der foregår arbejde i strid med reglerne, så vil vi gennemføre et tilsyn. Det kan for eksempel være fordi, vi har modtaget en anmeldelse via vores hotline, oplyser kontorchef i Arbejdstilsynet, Eva Jensen og uddyber:

- Vi har først og fremmest fokus på den udenlandske virksomhed, som er blevet hyret. Om den er anmeldt i RUT, og om arbejdsmiljøet er i orden. Men hvis vi får informationer om dem, som har hyret virksomheden, giver vi oplysningerne videre til politiet.

Politiet udskriver bøden

Herefter er det politiets opgave at håndhæve eventuelle ulovligheder. Arbejdstilsynet har ikke kompetence til at kontrollere hverken skattebetaling, lønniveau eller opholds- og arbejdstilladelser på de ansatte.

Pligten til at anmelde i RUT-registret gælder i forvejen for virksomheder og private borgere, der bestiller opgaver fra udenlandske virksomheder inden for bygge- og anlæg samt landbrug, skovbrug og gartneri. Den nye bekendtgørelse sørger for, at pligten bliver udvidet til også at omfatte rengøringsydelser.