Flere virksomheder skifter danskere ud med østarbejdere

Gartnerier, vognmænd og byggefirmaer fortsætter med at fyre danskere og hente udenlandsk arbejdskraft ind.

Gartneriet Alfred Pedersen & Søn havde de to gartneriarbejdere Mariana Visneuska og  Ludmila Goncarova fra Letland til at plukke tomater til 50 kroner i timen. Før i tiden var det danske gartnere, der plukkede tomaterne. De to lettiske 3F'ere endte med at vinde en stor sag om underbetaling mod gartneriet. (Arkivfoto: Ole Friis)Gartneriet Alfred Pedersen & Søn havde de to gartneriarbejdere Mariana Visneuska og Ludmila Goncarova fra Letland til at plukke tomater til 50 kroner i timen. Før i tiden var det danske gartnere, der plukkede tomaterne. De to lettiske 3F'ere endte med at vinde en stor sag om underbetaling mod gartneriet. (Arkivfoto: Ole Friis)

På landets gartnerier, byggepladser og hoteller bliver flere og flere danskere skiftet ud med østeuropæisk arbejdskraft.

De seks brancher, der har hyret flest østarbejdere ind de seneste fire år, er samtidig de samme brancher, der har fyret flest danskere. På fire år har de ansat 70 procent flere østarbejdere, mens de har fyret danskere. Det viser tal fra Jobindsats.dk og Danmarks Statistik.

Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet har netop foretaget en undersøgelse af, hvorfor danske virksomheder bruger østarbejdere.

- De to væsentlige forklaringer er, at arbejdsgiverne får billigere arbejdskraft og mere arbejdsvillig, siger lektor og centerleder Søren Kaj Andersen.

Alene i 2012 kom der ekstra 10.123 østarbejdere til byggeriet, rengøring og de andre brancher, der bruger mest udenlandsk arbejdskraft.

Fattigdom

Mens krisen har kostet mange danskere jobbet, henter virksomheder fortsat flere og flere østarbejdere. De har som oftest, ingen børn der skal hentes, og vil gerne have mange arbejdstimer, fordi de kun er midlertidigt i Danmark. De er mere fleksible i arbejdsgivernes øjne.

- De kommer herop udelukkende for at arbejde og tjene penge. De har ingen familie at tage hensyn til.

Der var i 2012 godt 74.000 østarbejdere i Danmark. Selvom de tjener mindre end danskere, gør de ekstra meget for at holde på jobbet.

- Det er ikke så underligt, når de kan komme herop og tjene fire til seks gange så meget som derhjemme, forklarer forskeren.

Gider danskere?

Undersøgelsen fra Københavns Universitet viser, at de færreste virksomheder hyrer østarbejdere, fordi de ikke kan få danske ansøgere til jobbene.

Virksomhederne kan godt få danskere. Men mange vælger at skifte dem ud, fordi de kan få udenlandsk arbejdskraft, der er billigere og mere fleksibel.

- De har erstattet en del danskere med østeuropæere fordi arbejdskraften er mere fleksible, mere arbejdsvillige, mindre sygefravær og så er de billigere.

Det kaster danske faglærte og ufaglærte ud i en hård kamp.

- Danskerne der arbejder i de her seks brancher oplever en ny konkurrence om jobbene, konstaterer Søren Kaj Andersen.